Tour koninklijk paar langs provincies begint in Groningen

Met een bezoek aan de stad Groningen zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdagochtend begonnen aan hun 'royal tour'. Bij het provinciehuis werden ze ontvangen door commissaris van de Koning Max van den Berg en burgemeester Peter Rehwinkel.

Redactie
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek in Luxemburg, vorige week. Beeld epa
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek in Luxemburg, vorige week.Beeld epa

Duizenden mensen, onder wie opvallend veel scholieren, heetten het koninklijk paar welkom. Het thema van het bezoek is 'Groningen, een stad vol talent'.

Het zonovergoten stadscentrum is volgehangen met oranje, rode, witte en blauwe banieren. Het paar maakt een stadswandeling langs de Martinikerk en de Grote Markt. Daar werd het volkslied van Groningen gespeeld door draaiorgel De Pronkjewail (het juweeltje).

Bij zijn afscheid als burgemeester, in 2009, werd het door de inwoners geschonken aan Jacques Wallage. Overal langs de route staan honderden zwaaiende mensen. Veel van hen houden hun mobieltje boven het hoofd om te filmen of fotograferen, waardoor zwaaien erbij inschiet.

Later dinsdagochtend gaat het paar naar Leek. Halverwege de dag is telkens in de buurt van de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe een ontmoeting met 50 mensen uit elk van de twee provincies. Eerst in Roden, waarna Drenthe wordt aangedaan, met haltes in Dwingeloo, Beilen en Assen.

Het bezoek van dinsdag is het begin van een tour die koning Willem-Alexander en koningin Máxima uiteindelijk langs alle 12 provincies zal leiden. De tournee is bedoeld om zo veel mogelijk Nederlanders de gelegenheid te geven het paar te zien en te ontmoeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden