Plus

Tour de France

Het optimistische sprookje Tour de France onthult de beste remedie tegen racisme.

Dat beiden meer gemeen hebben dan ze dachten, schept een warme band Beeld Tour de France
Dat beiden meer gemeen hebben dan ze dachten, schept een warme bandBeeld Tour de France

In de winter een film over de Tour de France? Nee, Tour de France gaat niet over fietsen, maar over een Franse blanke mopperende racist, die met een rapper door Frankrijk reist. Bien étonnés de se trouver ensemble, maar Tour de France is dan ook geen realistisch sociaal drama, maar een feelgoodfilm over het smelten van racistische vooroordelen.

De blanke gepensioneerde bouwvakker en weduwnaar Serge (prima Gérard Depardieu) reist langs de Franse kust om de havengezichten van Joseph Vernet na te schilderen. Hij krijgt door zijn zoon, met wie hij heeft gebroken, rapper Far'Hook (de Franse rapper Sadek) op zijn dak gestuurd. Of hij een tijdje met hem kan optrekken, want de jongen moet even weg uit Parijs, omdat hij er is beschoten door een rivaal.

Het is volkomen ongeloofwaardig dat een Front Nationalaanhanger als
Serge dagenlang met een Frans-Arabische rapper wil optrekken, maar wie die horde wil nemen, ziet een onbeholpen, maar sympathieke film met als boodschap dat persoonlijk contact de beste remedie is tegen racisme. Serge ontdekt dat Far'Hook geen nare agressieveling is die met rapteksten oproept tot geweld, maar een bedachtzame jongen, die even Frans is als hij.

Omgekeerd leert Far'Hook dat Serge geen kwaadaardige racist is, maar een verbitterde arbeider, die in het verleden als oud vuil aan de kant is geschoven. Dat beiden meer gemeen hebben dan ze dachten, schept een warme band. En ze leefden nog lang en gelukkig. Tour de France heeft niets met de werkelijkheid te maken, maar is een optimistisch sociaal sprookje.

Tour de France

Regie Rachid Djaidani
Met Gérard Depardieu, Sadek
Te zien in Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden