'Tot zijn grote leedwezen' stemt bisschop Tutu niet meer op het ANC

Aartsbisschop Desmond Tutu zal 'tot zijn grote leedwezen' niet meer kunnen stemmen op het ANC, de Zuid-Afrikaanse regeringspartij. Dat schrijft hij in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian.

Desmond Tutu Beeld epa
Desmond TutuBeeld epa

'Wij hebben echt een verandering nodig. Het ANC was er goed in ons te leiden in de strijd om ons van de onderdrukking te bevrijden. Maar het komt me nu voor dat een bevrijdingsbeweging niet gemakkelijk de overgang naar een politieke partij kan maken', schrijft de 81-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1984).

Tutu noemt Zuid-Afrika de meest ongelijke samenleving in de wereld. Hij verwijt het ANC, waarop hij altijd heeft gestemd sinds de afschaffing van de apartheid in de jaren 90, dat het te weinig doet tegen de corruptie en het geweld in het land.

Tutu maakt zich zorgen over Zuid-Afrika na het overlijden van de 94-jarige oud-president Nelson Mandela. God is naar zijn mening 'zeer, zeer goed' geweest door hem zo lang te laten leven, maar het trauma van zijn overlijden zal des te groter worden, naarmate de Zuid-Afrikanen zich er niet op voorbereiden dat hij eens niet meer onder hen zal zijn. Volgens Tutu is het beste monument dat zij voor Mandela kunnen oprichten een echte, goed draaiende democratie, waarin iedere Zuid-Afrikaan weet dat hij ertoe doet en dat al zijn landgenoten ertoe doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden