Tot acht jaar cel in megaproces 26Koper

De Amsterdamse rechtbank legt de hoofdverdachten in megaproces 26Koper celstraffen tot acht jaar cel op. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Utrecht, maar de groep had tal van lijntjes met Amsterdam.

Paul Vugts
Wapens die zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein. Beeld anp
Wapens die zijn aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein.Beeld anp

De verdachten vormden een 'zeer actieve' criminele organisatie die op professionele wijze liquidaties voorbereidde en andere misdrijven pleegde.

De straffen zijn lager dan geëist, omdat voor de rechtbank onvoldoende vaststaat wie de bende precies wilde liquideren.

Weliswaar zijn meerdere kennelijke doelwitten heimelijk gefilmd door enkele verdachten, maar de rechtbank acht niet bewezen dat het de bedoeling was hen te vermoorden, en niet bijvoorbeeld te ontvoeren of af te persen.

Dat maakt dat acht jaar de maximale straf is die hen kan worden opgelegd, en niet de straffen tot zeventien jaar zoals het Openbaar Ministerie had geëist.

Gwenette Martha
Niettemin was de groep uit op 'een grote mate van ontwrichting van de samenleving', stelt de rechtbank vast. "Een ergere soort criminele organisatie valt moeilijk te bedenken," zei rechtbankvoorzitter Peter Björn Martens maandagochtend bij het voorlezen van de vonnissen.

De verdachten zijn voornamelijk afkomstig uit de regio Utrecht, maar de groep had tal van lijntjes met Amsterdam. Het onderzoek begon ooit nadat de vluchtauto was gevolgd die de schutters hadden gebruikt bij de liquidatie van de Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha, 22 mei 2014 in Amstelveen.

Tijdens het onderzoek werd in de Bijlmerflat Kikkenstein Abderrahim Belhadj geliquideerd: één van de criminelen die de groep stiekem had gefilmd tijdens observaties.

92 vuurwapens
In twee opslagboxen van verhuurder De Opslagman in Nieuwegein vond de politie op 15 juli 2015 onder meer 92 vuurwapens (waaronder 38 automatische wapens), negen scherfgranaten en dertien kogelwerende vesten.

Via afgeluisterde gesprekken en emailverkeer uit versleutelde PGP-blackberries die het Nederlands Forensisch Instituut had weten te kraken, werd duidelijk dat de groep structureel zware misdrijven voorbereidde.

In het huis van verdachte Werner E. is een administratie gevonden waarin concrete misdrijven waren beschreven en waarin negentien euro omzet omging.

De vier hoofdverdachten krijgen acht jaar cel, één verdachte krijgt zeven jaar, drie verdachten krijgen drie jaar en anderen krijgen lager straffen.

'Spotters' en 'hitters'
De vele afgeluisterde gesprekken, ook via afluisterapparatuur die de recherche in een auto had geplaatst, gaven een gedetailleerd beeld van de misdrijven die de verdachten kennelijk voorbereidden of pleegden. Ook was te horen hoe enkele verdachten gingen 'proefschieten' met (automatische) wapens.

De verdachten waren in de weer met het rijklaar maken van twee gestolen auto's, zo was te zien op beelden van observatiecamera's die de recherche had geplaatst. In de administratie van Werner E. waren posten opgenomen voor betalingen aan 'spotters' (leden van een soort van eigen observatieteam) en 'hitters' (kennelijke huurmoordenaars).

Nog meer wapens die werden aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein. Beeld anp
Nog meer wapens die werden aangetroffen in een opslagruimte in Nieuwegein.Beeld anp

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden