Tot 6,5 jaar cel geëist in Andesproces

Justitie eist zesenhalf jaar en vierenhalf jaar cel tegen hoofdverdachten Danny K. en Dick Vrij in de grote afpersingszaak Andes, voor het leiden van een criminele organisatie die jarenlang geweldsmisdrijven zou hebben gepleegd en stelselmatig forse misdaadwinsten zou hebben witgewassen.

Paul Vugts
Danny K. (derde van links) tussen Willem Holleeder (rechts) en Dick V. (links) Beeld anp
Danny K. (derde van links) tussen Willem Holleeder (rechts) en Dick V. (links)Beeld anp

Tegen Willem Holleeder vordert justitie anderhalf jaar cel omdat hij een bijrol zou hebben gespeeld bij de poging tot afpersing en mishandeling van de toenmalige leider van de Amsterdamse Hells Angels en de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Bovendien vorderen aanklagers Koos Plooij en Willem Bos dat Holleeder alsnog het restant uitzit van de straf van negen jaar die hij in 2009 had gekregen in zijn grote afpersingszaak, en die hij voor tweederde heeft uitgezeten. Justitie wil dat hij ook voor de resterende 1095 dagen de cel in gaat omdat zich niet heeft gehouden aan de voorwaarde geen misdrijven te plegen gedurende zijn voorlopige invrijheidsstelling.

Voor zeven medeverdachten, onder wie drie (ex)vriendinnen van Danny K. en twee horlogehandelaren, wil justitie straffen oplopend van vier maanden tot twee jaar. In de visie van justitie hebben beroepscrimineel K. en ex-topvechter Vrij jarenlang een criminele organisatie geleid die geweldsmisdrijven (waaronder afpersing) en witwassen tot doel had. De horlogehandelaren, (ex-)vriendinnen en anderen zouden hen hebben geholpen 'onder de radar te blijven'.

Ali B. en een clown
Aanklagers Plooij en Bos namen in hun requisitoir nog eens de meer dan twintig deeldossiers door die de recherche in drieënhalf jaar onderzoek had verzameld en waarin vooral Danny K. en Dick Vrij kleurrijk palet aan misdrijven wordt verweten variërend van velerlei mishandelingen (door Vrij) via bedreiging tot afpersing (door zowel Vrij als Danny K.). K. zou ook ex-vriendinnen onder druk hebben gezet bijvoorbeeld een relatie te verbreken of ontslag te nemen.

De zeer vele, gedurende jaren afgeluisterde gesprekken die de kern van het bewijs vormen, maken volgens officier van justitie Plooij 'een authentieke indruk', zeker omdat 'de verdachten zich onbespied waanden'. Het verweer van de verdachten dat ze in hun gesprekken zwaar overdreven, noemde Plooij 'absurd'. De gesprekken zijn met verborgen microfoons opgenomen in een ruimte achter een horlogehandel; in auto's en in bijvoorbeeld een lunchroom. Telefoons zijn stelselmatig afgeluisterd.

Voor justitie staat vast dat Danny K. inderdaad 2,7 tot 3,2 miljoen euro stalde bij een ex, dat hij enorme bedragen uitgaf en zijn (ex-)vriendin dure auto's en vakanties cadeau deed, plus een kinderfeestje voor 21.000 euro waar rapper Ali B. en een clown optraden.

Dat K. legale inkomsten had uit onder meer de handel in dure horloges, gelooft het Openbaar Ministerie niet.

Peperdure reizen
In de ochtend passeerden de zaken rond drie (ex)vriendinnen via wie Danny K. grote bedragen zou hebben witgewassen - waarvoor ook zij zijn aangeklaagd. Ook een tweede ex ging op vakantie naar de Nederlandse Antillen en Eurodisney - inclusief 'een ontbijt met Disneyfiguren'.

Met Angela van H., de ex van de gewezen topvoetballer Patrick Kluivert, had K. een relatie toen hij een chique penthouse betrok in Hilversum, dat hij de onder Bekende Nederlanders en voetbalmiljonairs populaire glamour-binnenhuisarchitect Eric Kuster liet inrichten voor tienduizenden euro's ('Ik wil gewoon knap zitten.').

De officieren van justitie noemen het 'volstrekt onaannemelijk' dat Angela van H. de inrichting betaalde, ook omdat Danny K. in afgeluisterde gesprekken liet doorschemeren dat híj betaalde. Zo zou hij ook peperdure reizen, businessclass veelal, hebben betaald naar de Maladiven, Doebai, Parijs en Aruba, plus vele dure siewraden.

Megaproces

Dat K. ook een uitje naar een concert van 'De Toppers' en anderen betaalde, ter ere van een verjaardag van Van H., staat voor justitie niet vast. De pleidooien waarin de advocaten hun cliënten zullen proberen vrij te pleiten, zijn uitgesmeerd over weken. Op 19 februari hoopt de rechtbank het megaproces formeel te sluiten, zodat de uitspraak in maart kan volgen.

Willem Holleeder blijft tot die tijd overigens hoe dan ook in de cel, omdat hij in voorarrest zit voor de grote nieuwe zaak waarin hem wordt verweten dat hij de opdrachten gaf voor de liquidaties van de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Danny K. is met een enkelband op vrije voeten. Dick Vrij wacht de afloop van zijn zaak vrijwillig in de cel af omdat hij vreest te worden doodgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden