Tot 5 jaar geëist voor homomishandeling Damrak

Tegen drie mannen die afgelopen zomer op het Damrak twee homoseksuele mannen hebben mishandeld, zijn forse celstraffen tussen de vijf jaar en achttien maanden geëist wegens poging tot doodslag en zware mishandeling. 

Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om anti-homogeweld door de twee broers Rinaldo C. (23) en Elrico C. (28) en een vriend Ryan V. (26). "Het heeft heel Amsterdam geschokt," aldus de officier. De verdachten ontkennen dat ze homofoob zijn.

De Surinaamse toerist Kevin liep de bewuste nacht van zaterdag op zondag 18 juni 2017 rond vijf uur 's nachts vanaf de Reguliersbreestraat richting het Centraal Station.

Hij werd vergezeld van drie andere mannen, van wie eentje gekleed was als dragqueen. Kevin zou de volgende dag af reizen naar zijn geboorteland. Sheldon, die uit Jamaica afkomstig is, woonde al zes jaar in Nederland en was juist gevlucht voor homogeweld in zijn geboorteland.

Uit de club gezet
De mannen kwamen in de Kalverstraat Elrico C. tegen die kort ervoor wegens een conflict uit de Supperclub was gezet. Volgens Kevin en Sheldon en de twee andere mannen riep C.: 'Zijn jullie homo's? Ik ben geen vriend van homo's, misselijkmakende homo's.'

De mannen hoorden C. bellen en om versterking vragen, aldus de officier. Korte tijd later namen vier mannen Kevin en Sheldon te grazen.

In de rechtbank werden heftige beelden van de mishandeling getoond. Er is te zien hoe eerst Sheldon te pakken werd genomen, tegen de grond werd gewerkt en geslagen, waarbij hij meerdere gebroken tanden en een gescheurde lip opliep.

Daarna was Kevin aan de beurt. Getuigen en slachtoffers hoorden Elrico roepen: 'Homo, homo, homo. Er is een homo die te veel praat.'

"Kevin vocht voor zijn leven, maar was kansloos. Hij lag weerloos op de grond en kreeg een doodschop in zijn gezicht," aldus de officier.

In het dossier zit ook een filmpje dat een van de verdachten een aantal uren na het incident via Whatsapp stuurde naar een vierde verdachte, die nog steeds op de vlucht is. Erbij staat 'ha ha ha' en 'Ik heb die homo kanker erg gekrast.'

De officier: "Spijt? Schrik? Bezinning? Niets van dat al. Enkel gelach. Dat het zo is afgelopen, is een wonder. Er is recidivegevaar. De samenleving moet tegen hen beschermd worden."

Vader van drie kinderen
Tegen Elrico C. en Ryan V., vader van drie kinderen die een strafblad heeft wegens vernieling, mishandeling en bedreiging met een vuurwapen, eiste hij respectievelijk vijf jaar en vier jaar celstraf wegens poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Rinaldo C., die een mediabedrijf runt en geen strafblad heeft, hoorde achttien maanden tegen zich eisen wegens zware mishandeling.

Volgens Elrico C. ligt de zaak anders. De mannen zouden hem hebben aangesproken en gedreigd hem te verkrachten. Elrico, die in de keuken en als schilder werkt, ontkent dat hij de mannen vanwege hun seksuele geaardheid heeft mishandeld. "Ik heb niets tegen homo's. Ik heb zelf racistische dingen meegemaakt en zou dat nooit iemand aandoen. Homo is een stopwoordje van me."

Kevin en Sheldon woonden de lange rechtszaak bij. "Ik heb nachtmerries, kan niet goed slapen en heb zelfs mijn baan verloren. Dit soort geweld gebeurde bij mijn vrienden in Jamaica en daar vluchtte ik voor," zegt Sheldon. Hij moest even de rechtszaal uit toen de beelden van de mishandeling werden getoond.

Lees ook: Antihomogeweld: Waarom zegt de politie dat niet?

Uitspraak over twee weken

Advocaat Michiel Kuyp van Rinaldo C., vroeg de rechtbank, de pers uit de zaal te verwijderen als mr. Sidney Smeets, advocaat van Kevin en Sheldon, zijn spreekrecht ging gebruiken.

Smeets zou een vergelijking trekken met steniging in Raqqa en de pers zou dat, aldus Kuyp, allemaal gaan twitteren waardoor de cliënten in een slecht daglicht werden gesteld.

De rechtbank besliste na een korte schorsing uiteindelijk dat de pers in de zaal mocht blijven maar vroeg Smeets wel zakelijk te blijven. Smeets liet de bedoelde passage achterwege maar sprak wel van 'gay-scare-defense' zoals die in Amerika voorkomt.

"Verdachte Elrico maakt nu mijn cliënten zwart door te zeggen dat ze hem hebben bedreigd met verkrachting. Maar hij riep die nacht: 'homo's zijn vies' en belde zijn vrienden om Kevin en Sheldon een lesje te leren. Dit was een heftige homofobe aanval."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden