Tot 32 maanden cel in phishingzaak

Na eisen tot 4 jaar cel heeft de rechtbank in Haarlem maandag gevangenisstraffen tot 32 maanden opgelegd aan drie leden van een organisatie die zich toelegde op 'phishing', het leeghengelen van bankrekeningen door oplichting.

Furgel R. (3de links), Ricardo G. (4de rechts) en Virginia E. (2de rechts) in de rechtbank van Haarlem. Beeld anp
Furgel R. (3de links), Ricardo G. (4de rechts) en Virginia E. (2de rechts) in de rechtbank van Haarlem.Beeld anp

De hoogste straf was voor de 34-jarige Furgel R. uit Diemen. Hij kreeg 32 maanden aan zijn broek. Zijn partner Virginia E. (34) uit Amsterdam kreeg eveneens 32 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Ricardo G. uit Den Helder, die een kleinere rol speelde, kreeg 10 maanden cel.

Volgens de rechtbank hebben R. en E. zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De straffen vielen wel lager uit dan de eisen, omdat de rechtbank op onderdelen van de aanklachten vrijspraak verleende.

OM tevreden
Het Openbaar Ministerie toonde zich vandaag desondanks tevreden, met name omdat volgens de rechtbank is aangetoond dat sprake is geweest van een criminele organisatie.

Justitie sluit een hoger beroep nog niet helemaal uit, onder meer omdat bende kopstuk R. in een groot aantal van de 76 ten laste gelegde zaken werd vrijgesproken van oplichting.

Netwerken van katvangers en ronselaars
De organisatie waarin R. en E. een centrale rol vervulden, benaderde op grote schaal bestuursleden van verenigingen en stichtingen. Via de telefoon ontfutselde E. de vaak argeloze slachtoffers gegevens om toegang tot hun bankrekening te krijgen.

Vervolgens werd geld doorgesluisd naar rekeningen van zogenoemde katvangers, die verspreid over het land met hun pinpas klaarstonden om geld op te nemen. Het belwerk werd gedaan door E. Haar partner R. runde een netwerk van ronselaars, die weer katvangers aanwierven. De veroordeelde G. (25) was een van deze ronselaars.

Buit van ruim 0,5 miljoen euro
De organisatie opereerde bijna een jaar. In die periode zijn opdrachten gegeven tot het overboeken van 1,4 miljoen euro. De daadwerkelijke buit bedroeg ruim 0,5 miljoen euro.

De rechtbank wees schadeclaims van SNS Bank, ABN AMRO en Rabobank af omdat ze te ingewikkeld waren voor afhandeling in een strafproces. De banken willen tonnen schadevergoeding van de daders zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden