Tot 30 maanden cel geëist tegen schutters op huis Martin Kok

Het waren volgens justitie de uitvoerders, de mannen die op het huis van oud-crimineel en misdaadblogger Martin Kok zouden hebben geschoten. Wie de opdrachtgevers waren werd wel onderzocht, maar bewijs ontbreekt. Justitie eiste tot 30 maanden cel voor de schutters.

Kok bij het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, voorafgaand aan een eerder zaak Beeld anp
Kok bij het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, voorafgaand aan een eerder zaakBeeld anp

Soufiane O. (25) en Younes A. (26) kennen elkaar uit de buurt. Het zijn jongens uit de Diamantbuurt en de Pijp. Ze zijn ongeveer even oud en hun levensloop is ruwweg dezelfde: al vaak in aanraking gekomen met justitie, voor allerlei delicten. En nu staan ze samen terecht voor het schieten op het huis van de Volendamse oud-crimineel Martin Kok, die tegenwoordig een misdaadwebsite runt.

Kok maakt het allemaal niet veel meer uit, vertelde hij de rechtbank: "Ik ben zelf een boef geweest, van mij mogen ze een lage straf krijgen. Ik ben mild in m'n hart, het zou hypocriet zijn als ík nu zou vragen om een lange celstraf."

Justitie vindt het wél ernstig: in de nacht van 17 november werden veel schoten afgevuurd op het huis en de auto van Kok in Osdorp. Gevaar voor zijn leven was er niet, vindt ook justitie, maar van ernstige bedreiging zou wel sprake zijn.

Garage vol camera's
Al kort na het schieten komen O. en A. bij de recherche in beeld. O. werd namelijk al weken eerder gezien in een gestolen BMW, die door de politie werd voorzien van peilbakens. Gevolgd kon worden hoe de auto in een garage in Zwanenburg werd neergezet. Die garage werd behangen met camera's. In de nacht van de schietpartij registreerden die camera's én noteerden observanten van de politie hoe O. en A. zich meldden bij de loods, daar donkere kleding aantrokken en weer vertrokken. Dertig minuten later keerden zij terug in een andere BMW, om zich weer om te kleden.

In de tussentijd werd het huis van Kok beschoten, waarbij getuigen een BMW zagen wegrijden. In de loods werd natte, donkere kleding aangetroffen met daarop schotresten én dna van O. en A. Volgens justitie voldoende bewijs dat O. en A. de schutters zijn. Een andere schietpartij was er niet die nacht in Amsterdam.

Riff W.
Het schieten zouden zij dan 'in opdracht van anderen hebben gedaan, mogelijk in opdracht van Riff W.,' constateerde de officier van justitie. Riff W., een jongen uit dezelfde buurt en een goede kennis van O., was kwaad op Kok, zo redeneert justitie, omdat die een filmpje op zijn website had geplaatst waarop te zien was hoe W. dineerde met zware criminelen, waaronder Willem Holleeder en W.'s halfbroer, de in Zaandam doodgeschoten Lucas Boom.

Die theorie ging al langer rond, maar bewijs tegen de opdrachtgevers is er niet. Opvallend is wel dat Soufiane O., Younes A. en Riff W. elkaar ontmoetten, nog geen half uur nadat de politie bekend had gemaakt dat de auto was gevonden die bij de schietpartij zou zijn gebruikt.

Toeval, vinden de advocaten van O. en A. Het dossier hangt van aannames aan elkaar, stellen zij. Hun cliënten zijn niet te koppelen aan het plaats delict of aan de vluchtauto. Bovendien, zo meent O.'s raadsman Max den Blanken, is onduidelijk wat het onderzoek naar vermeend opdrachtgever W. precies heeft opgeleverd. Want als die er iets mee te maken zou hebben, zou dat O. wel eens kunnen vrijpleiten.

Volgens de officier van justitie leverde het onderzoek naar W. niets op, en is overduidelijk dat O. en A. de schutters zijn. Zij eiste 24 maanden cel voor A. en 30 maanden cel voor O., onder meer omdat hij drie weken na de schietpartij werd gepakt met een vuurwapen in de Lange Leidsedwarsstraat tijdens het uitgaan. Zijn stapmaatje die avond: Riff W.

Kogelgaten in de auto van Kok na de beschieting in november Beeld Vlinderscrime
Kogelgaten in de auto van Kok na de beschieting in novemberBeeld Vlinderscrime
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden