PlusAnalyse

Tot 30 jaar cel voor moord op Djordy Latumahina: Is dat veel?

De rechtbank legde de hoofdverdachten van de moord op de onschuldige dj Djordy Latumahina (31) en het beschieten van zijn vriendin en kind straffen op van 15 tot 30 jaar. Is dat veel?

Paul Vugts
De gevel van club Bitterzoet in 2016, waar Djordy Latumahina werkte Beeld Ingrid de Groot/HH
De gevel van club Bitterzoet in 2016, waar Djordy Latumahina werkteBeeld Ingrid de Groot/HH

In haar vonnis is de Amsterdamse rechtbank niet zuinig met kritische kwalificaties. De mannen die op 8 oktober 2016 de levens ruïneerden van dj Djordy Latumahina (gedood met acht kogels), zijn vriendin (verwond met zes kogels) en hun tweejarig dochtertje (op een haar na gemist), pleegden hun moordaanslag 'met een niet te bevatten nonchalance en roekeloosheid'.

Het 'niets ontziende, onverschillige en brute vuurwapengeweld' in de parkeergarage onder het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West was ook naar de overtuiging van de rechters bedoeld voor drugshandelaar Gino M..

Die reed óók in een sportieve Mini Cooper, maar de schutters hadden duidelijk 'geen voorzorgsmaatregelen genomen om een vergissing te voorkomen'. "De tragiek wil dat Djordy Latumahina niet het beoogde doelwit was."

De moord had 'een professioneel karakter - met gestolen auto's voorzien van gestolen of valse kentekenplaten en het gebruik van prepaidtelefoons en semiautomatische wapens'.

Tweede schutter
Na dergelijke constateringen verwachtten velen in de afgeladen rechtszaal, waar rijen voor de publieke tribune hadden gestaan, het zwaarst denkbare oordeel. De nabestaanden van Latumahina hadden daar ook om gevraagd. Levenslang.

Maar nee. De rechtbank hield het op tijdelijke gevangenisstraffen. In één geval de langst denkbare tijdelijke straf van 30 jaar, voor Djurgen W., volgens de rechters een van de schutters.

'Hoofdorganisator' Cedric R. van de huurmoord krijgt 26 jaar, zijn broer en helper Wendell R. 15 jaar en chauffeur Ulrich B. 18 jaar. De man die justitie als de tweede schutter ziet, Tony D., is vrijgesproken. De leveranciers van de gestolen (vlucht)auto's krijgen kleine straffen. Gezamenlijk moeten de hoofdverdachten Djordy's vriendin 350.000 euro schadevergoeding betalen.

Hoewel het ongetwijfeld anders voelt voor de betrokkenen, zijn die 30 en 26 jaar zeer forse straffen die weinig worden opgelegd. De straffen van 15 en 18 jaar komen betrekkelijk mild over, voor mannen van wie in het omvangrijke strafdossier toch overduidelijk het beeld rijst dat ze van de hoed en de rand wisten.

Uitzonderlijke straf
De belangrijkste vraag waarmee de achterblijvers worstelen - waarom de rechters geen levens­lang opleggen - is minder moeilijk te beantwoorden dan het lijkt. Ten eerste hadden de hoofdverdachten geen strafblad vol geweld - hoewel Cedric R. al lang als zware crimineel te boek staat. Ten tweede: levenslang is in Nederland nog altijd een uitzonderlijke straf.

Vanuit de hoek van de nabestaanden was de vergelijking getrokken met de wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, 29 december 2012, maar dat was toch een heel andere kwestie.

Daar liquideerde een moordcommando met zeer grof geweld twee twintigers, ontkwam een derde doelwit met veel geluk en belandden kogels uit automatische wapens in woonhuizen - óók in een kinderkamer. Bovendien schoten de tot levenslang veroordeelde Adil A. en Anouar B. volgens de rechtbank op de vlucht van dichtbij op twee motoragenten.

Die rechtbank schreef in het vonnis straffen van dertig jaar te hebben overwogen, maar vooral vanwege het geweld tegen de agenten toch de ultieme straf te hebben opgelegd.

Het is niet te verkroppen voor Latumahina's naasten, maar met die zaak is het beklemmende geweld in de parkeergarage niet te vergelijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden