Tot 3,5 jaar cel voor verdachten miljoenenfraude zorg

De Haagse rechtbank heeft negen verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 3,5 jaar voor grootscheepse miljoenenfraude in de zorg. De rechtbank in Den Haag heeft dat vandaag bepaald in de zaak waarbij onder andere zorgverzekeraar CZ werd opgelicht.

Zorgverzekeraar CZ werd opgelicht door de verdachten. Beeld ANP XTRA
Zorgverzekeraar CZ werd opgelicht door de verdachten.Beeld ANP XTRA

De drie vrouwen en zes mannen leverden daadwerkelijk thuiszorg, maar fraudeerden bij zorgkantoren door valse facturen in te dienen. Het geld staken ze in eigen zak. Onder meer CZ Zorgkantoor en het CIZ werden getild. Ook hebben ze de Belastingdienst opgelicht met valse documenten. Met de fraudes was een bedrag gemoeid van bijna 2,4 miljoen euro.

Ook werden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen valse dossiers van patiënten ingevoerd. Daarbij werden zeer ernstige aandoeningen zoals dwarslaesies en tumoren opgevoerd. Zo verkregen de fraudeurs hoge persoonsgebonden budgetten.

Eén van de veroordeelden is een corrupte ambtenaar van het CIZ. Hij heeft een half jaar celstraf gekregen omdat hij zich om liet kopen. Mede daardoor is voor ruim een half miljoen euro aan AWBZ-gelden gefraudeerd.

In totaal waren er elf verdachten. Een bestuurster van een thuiszorgorganisatie in Nijmegen, die tussenpersoon was tussen de oplichters en CZ Zorgkantoren, is vrijgesproken. Ze heeft niet goed toezicht gehouden, maar dat was niet strafbaar. Haar zoon kreeg wel een taakstraf van tachtig uur omdat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden