Tot 25 jaar cel geëist voor liquidatie in Leiden

Het Openbaar Ministerie heeft 25 en 22 jaar cel geëist tegen Zaandammer Leon N. (25) en Amsterdammer Mohamed H. (36), die worden verdacht van een liquidatie in Leiden.

Maarten van Dun
Haydar Zengin, rechts, leek sterk op de Zeynel Er. Beeld .
Haydar Zengin, rechts, leek sterk op de Zeynel Er.Beeld .

"Er is van alles nodig om liquidatiegolven te stoppen, waaronder hoge straffen," spraken officieren van justitie J. Berton en N. Coenen woensdagochtend in de Haagse rechtbank.

"Uit eerdere uitspraken in de rest van het land is gebleken dat de maat vol is. Er dient één lijn te worden getrokken en het is tijd voor een signaal, ook in deze regio."

De hoge eis komt in de zaak van de liquidatie van de Turks-Nederlandse Zeynel Er. Die werd op 14 juni 2016 doodgeschoten in Leiden, maar de zaak is grotendeels Amsterdams.

Compagnon
Zeynel Er was in november 2015 al neergeschoten in zijn kantoor in de Derkinderenstraat in Nieuw-West, maar overleefde het toen.

Zijn compagnon, de Turks-Nederlandse oud-advocaat Haydar Zengin, was een maand eerder in dat kantoor doodgeschoten. Vermoedelijk was hij het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

Over het motief van de uiteindelijk gelukte liquidatie is vrijwel niets duidelijk geworden.

Zeynel Er was actief in het criminele milieu, mogelijk deed hij incasso's. In zijn telefoon werd het telefoonnummer gevonden van een Turkse crimineel die eerder al in Amsterdam was vermoord.

Dna gevonden
Volgens justitie schoot Leon N. in een woonwijk in Leiden zeer veel kogels af op Er, met een automatisch wapen. Mohamed H. zou de vluchtauto hebben bestuurd, een gestolen, zwarte Volkswagen Caddy.

Op camerabeelden bleken zij samen in de buurt van het plaats delict te zijn geweest, in de uren rond de moord. Ook in de weken daarvoor waren Leon N. en Mohammed H. geregeld in Leiden te vinden, volgens justitie om voorverkenningen uit te voeren.

Het dna van N. werd gevonden in de Volkswagen Caddy, nadat die auto was achtergelaten, met daarin vuurwapens, waaronder het moordwapen, aanmaakblokjes, verscheurde tijdschriften en een jerrycan.

In een mengprofiel op de Volkswagen Caddy werd dna van zowel Leon N. als Mohamed H. gevonden.

Op het slot van de vluchtscooter waarop de schutters vermoedelijk overstapten, vond de politie celmateriaal van Leon N. Op camerabeelden is te zien dat N. de scooter bestuurde kort na de liquidatie. Volgens het OM is Mohamed H. de man achterop de scooter, maar die ontkent dat ten stelligste. Agenten konden niet tot een officiële herkenning komen.

Nieuw misdrijf
Beiden mannen ontkennen de moord te hebben gepleegd: H. zegt niets met de zaak te maken te hebben. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers is slechts vast te stellen dat zijn cliënt in Leiden was ten tijde van de moord, maar meer niet. "Er is geen enkel bewijsmiddel dat hem op het plaats delict plaatst en dat is de kern," benadrukte Kuijpers. "Er zijn geen dadersporen gevonden."

H. was naar eigen zeggen in Leiden om heroïne te kopen.

Het uiterlijk van H. komt volgens Kuijpers bovendien niet overeen met signalementen die getuigen gaven. De dna-sporen op de vluchtauto zouden volgens Kuijpers via secundaire overdracht op de wagen terecht zijn gekomen.

Leon N. heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de vluchtauto en de vluchtscooter, maar hij stelt met het schieten niets te maken te hebben. In de dagen voordat hij werd aangehouden, was hij volgens justitie bezig met voorbereidingshandelingen voor een nieuw misdrijf, mogelijk een liquidatie.

Hij verkreeg een bestelbus, beplakte de ramen met folie en een observatieteam zag hoe hij een woning in de gaten hield waar een mogelijk doelwit woonde. In de bus vond de politie twee professionele theatermaskers. Zijn advocaat Sanne Schuurman zal donderdag pleidooi houden.

De officieren van justitie haalden uitspraken van andere rechtbanken aan om de hoge strafeis te motiveren.

"Deze uitspraken lijken behoorlijke aanwijzingen te zijn dat in de rechtspraak bij dergelijke gruwelijke liquidaties steeds zwaardere straffen worden opgelegd. Hier moet duidelijk worden: tot hier en niet verder. Een gevangenisstraf van zeer lange duur is het enige passende antwoord op deze laffe liquidatie."

Lees terug: De Turkse Zeynel Er had vasthoudende vijanden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden