Tot 2,5 jaar cel voor verijdelde helikopterontsnapping

De rechtbank veroordeelt alleen vier hoofdverdachten voor het voorbereiden van de kaping van een helikopter om crimineel Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis.

Benaouf A. in de rechtbank. Beeld anp
Benaouf A. in de rechtbank.Beeld anp

Zij krijgen zeer milde straffen omdat de politie vroegtijdig ingreep.

Abdelghafour L. (39), Houssain el M. (27) en Rachid el M. (23) krijgen 2,5 jaar cel, in plaats van de door justitie gevorderde 9 jaar. De Colombiaanse helikopterpiloot Alvaro G.B. (54) krijgt twee jaar en niet de geëiste zes jaar.

Strafjes
Twee andere verdachten krijgen strafjes van één jaar (met name voor het bezit van een kalsjnikov) en één maand (voor het bezit van munitie). Drie andere verdachten worden helemaal vrijgesproken.

De rechtbank spreekt van 'een levensgevaarlijk plan' en het willen nemen van 'onbeheersbare risico's'. Vervolgens proberen de rechters in het vonnis uit te leggen waarom ook de hoofdverdachten niettemin lichte straffen krijgen, ondanks hun 'totale gebrek aan respect voor de rechtsorde' en de bereidheid zware wapens zoals pistoolmitrailleurs te gebruiken.

Vroegtijdig inrgijpen
Het Nederlandse strafrecht draait voornamelijk om daden en niet om het maken van 'misdadige plannen' en 'wat zich in iemands hoofd afspeelt'.

De hoofdverdachten wilden op 11 oktober vorig jaar tijdens een tussenlanding in Weert de helikopter kapen waarmee Houssain el M. vanaf Budel zou zijn komen aanvliegen met de geboekte piloot. Door El M. al bij het HeliCentre in Budel te arresteren, verijdelde de recherche die daadwerkelijke kaping in Weert - en de bevrijdingspoging in Roermond.

De rechtbank erkent dat de recherche en justitie in dit soort zaken voor 'een duivels dilemma' staan. Ze moeten 'de zaak stukmaken' om 'niet lijdzaam toe te zien' hoe mensen in levensgevaar komen, maar dat kan tot gevolg hebben dat er onvoldoende bewijs is voor serieuze veroordelingen. De verdachten hebben nog te weinig gedáán.

Mild vonnis
Allen van de vier hoofdverdachten staat voor de rechtbank onomstotelijk vast dat zij de helikopterkaping bewust hebben voorbereid. (Het voorbereiden van een bevrijdingspoging is om juridische redenen sowieso niet strafbaar omdat dat misdrijf niet zwaar genoeg is.)

Officieren van justitie Caroline Cnossen en Hetty Hoekstra en de recherche vreesden al voor het milde vonnis nadat de rechtbank kort na de strafeisen drie verdachten vrijliet.

In een zaak over een op ternauwernood verijdelde liquidatie van een Amsterdamse crimineel had aanklaagster Hoekstra zich onlangs al bezorgd afgevraagd hoe ver de recherche een voornemen tot grof geweld moet laten uitvoeren.

Ze benadrukte dat politie en justitie bij de huidige rechtspraak 'ontoelaatbare' risico's' moet nemen. Diezelfde gedachte geldt in deze zaak.

De rechtbank gedenkt in het vonnis ook de Franse Marokkaan Jaouad Aaros, die op 11 oktober op de vlucht werd doodgeschoten door een arrestatieteam.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Wie is Benaouf A.?
Benaouf A. is veroordeeld voor de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Na de verijdelde bevrijdingsoperatie is hij overgeplaatst naar de zwaarbewaakte EBI in Vught.

Lees de reconstructie: Spectaculaire ontsnapping had bloedbad kunnen worden

Persrechter Polly van Dijk legt het vonnis in deze video uit:

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden