Tot 16 jaar cel voor fatale flatbrand Diemen

De rechtbank heeft de drie twintigers die verantwoordelijk zijn voor de fatale flatbrand in Diemen tot zestien jaar celstraf opgelegd.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Bij de brand in de zomer van 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Ook liepen twee mensen ernstig letsel op.

De hoogste straf, 16 jaar, is voor Simona I. (24). Zij heeft de brand in haar woning op de begane grond van de vijftien verdiepingen tellende studentenflat laten aansteken om verzekeringspenningen op te strijken.

Haar broer Gilermo (25) en Rachied V. (27), de derde verdachte, hebben haar daarbij geholpen. I. stelde ze daarbij geld in het vooruitzicht. Zij krijgen daarvoor 14 en 15 jaar cel. Gilermo I. krijgt de laagste straf, omdat hij als enige van de drie 'oprecht berouw' toonde en direct schuld bekende.

Volgens de rechtbank heeft het drietal 'op onaanvaardbare wijze gespeeld met mensenlevens' en is het 'onbegrijpelijk' dat zij alleen om financieel voordeel te halen zulke risico's hebben genomen.

De brand werd midden in de nacht gesticht, een tijdstip waarop veel mensen thuis waren. "Ze hadden kunnen voorzien dat doden of gewonden konden vallen," aldus de rechtbank.

Benzine en lucifers
Volgens de rechtbank voerde Simona I. de regie. Zij zorgde dat ze die nacht niet thuis was en zette extra spullen om meer verzekeringspenningen te kunnen claimen. Toen ze rond middernacht vertrok, stonden de benzine en lucifers al klaar in haar appartement in de vijftien verdiepingen tellende flat.

Ze deed na de brand aangifte van brandstichting en diende een schadeclaim in van 75.000 euro. De rechtbank sprak van 'één allesomvattend plan' en een 'zorgvuldige voorbereiding'.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand gevangenisstraffen tot achttien jaar tegen de drie verdachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden