PlusAchtergrond

Tot 1 september geen voetbal: de KNVB is nu aan zet

Premier Mark Rutte was glashelder dinsdagavond: tot 1 september geen betaald voetbal. Het is nu aan de KNVB om de gestrande competitie formeel af te ronden. En een nieuwe eredivisie met twintig clubs? Dat idee heeft amper kans van slagen.

Spelers die het veld oplopen in een volle Arena: het is voorlopig niet aan de orde. Beeld Ajax/Jasper Ruhe

De KNVB verkondigde de laatste weken steeds dezelfde boodschap: de richtlijnen van het RIVM en de overheid zijn leidend. Wat dat betreft was het verhelderend dat premier Mark Rutte dinsdagavond ook duidelijke woorden sprak: tot 1 september is betaald voetbal uitgesloten in Nederland.

Dat nieuws zat er al een tijdje aan te komen, maar werd dinsdag definitief. Waar buurland Duitsland een herstart van de Bundesliga voorbereidt, zonder publiek, is een dergelijk noodscenario in Nederland nu uitgesloten. Ook met lege tribunes gelden profwedstrijden als ‘vergunningsverplicht’.

Dat biedt deels helderheid, na maanden van gebakkelei over het al dan niet stopzetten van de competitie. De KNVB verklaarde in een reactie verheugd te zijn dat er onder strikte voorwaarden weer voorzichtig mag worden getraind door topsporters, zoals ook de jeugd weer de velden op mag.

Maar de immense zorgen voor het betaald voetbal zijn daarmee nog niet bepaald verdwenen, integendeel. Wat het formeel afronden van de competitie betreft, is de KNVB nu aan zet. Het bestuur betaald voetbal, bestaande uit directeur Eric Gudde en commercieel directeur Jean-Paul Decossaux, beslist vrijdag hoe het seizoen officieel eindigt.

Het duo zal daarvoor eerst draagvlak moeten verkrijgen bij de clubs en een aantal partijen dat een zogenoemd adviesrecht heeft. Eén zo’n partij is de Centrale Spelersraad. Een formele stemming is niet nodig. Wat inmiddels al een tijdje helder is, is dat een eredivisie met twintig clubs in het nieuwe seizoen geen serieuze optie is.

Amper draagvlak

Praktisch is dat idee vrijwel onhaalbaar binnen een mogelijk veel krappere speelkalender, terwijl het een grondige wijziging van het competitieformat vraagt, met alle reglementaire complicaties van dien. Bij de meeste clubs is er bovendien amper draagvlak voor dat plan.

De huidige stand zal normaal gesproken leidend zijn bij het bepalen van de eindstand, waarbij er een oplossing moet worden gevonden voor het ‘KNVB-bekerticket’, aangezien de finale Feyenoord-FC Utrecht niet gespeeld wordt. Het meest heikele punt wordt echter wat te doen met de promoties en degradaties, met alle financiële en juridische consequenties.

Sportief gezien voelen de meeste betrokkenen voor een promotie van Cambuur en De Graafschap, de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie. Maar juridisch kan een degradatie van RKC en ADO Den Haag weleens tot gedoe leiden, aangezien de competitie voor slechts driekwart is gespeeld. Rechtszaken en bezwaarschriften vallen de komende weken niet uit te sluiten.

‘Gedwongen’ degraderen

Cruciaal wordt in het vervolgtraject de financiële compensatie. In eerste instantie voor de clubs die ‘gedwongen’ degraderen, ofwel promotie mislopen, waaronder in elk geval de periodewinnaars FC Volendam en NAC. Die twee clubs zijn (curieus genoeg) samen met De Graafschap de enige clubs die formeel gezien een al afgeronde competitie hebben gewonnen.

Ingrijpender nog wordt de strategie voor het gehele kalenderjaar 2020. De kans is groot dat ook het nieuwe seizoen 2020/2021 zonder publiek zal aftrappen, met grote financiële gevolgen. Recettes en sponsoring vormen het overgrote deel van de inkomsten van profclubs in Nederland.

Een solidariteitsfonds is pure noodzaak om het profvoetbal over een langere periode overeind te houden, óók in de hoogste profcompetitie, en zeker niet alleen bij de ‘kleine’ clubs. De televisiegelden van Fox Sports zijn voor het huidige, vastgelopen seizoen inmiddels veilig­gesteld.

Voor de KNVB was dat een van de belang­rijkste redenen om niet zelf de competitie vroeg­tijdig stop te zetten: in dat geval zou de zend­gemachtigde de betalingen kunnen beëindigen. Nu is er formeel sprake van ‘overmacht’. “Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis,” stelde de bond dinsdag in een pers­bericht.

“Geprobeerd wordt te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen. Net als in andere delen van onze economie wordt gevochten om een bedrijfstak zo goed mogelijk te beschermen tegen de financiële gevolgen van deze crisis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden