Tories beloven Britten harde bezuinigingen

The Daily Mirror veroorzaakte gisteren opschudding door op de voorpagina een foto af te beelden waarop partijleider David Cameron uren na de bekendmaking van de bezuinigingsplannen een duur glas champagne drinkt. Foto EPA Beeld
The Daily Mirror veroorzaakte gisteren opschudding door op de voorpagina een foto af te beelden waarop partijleider David Cameron uren na de bekendmaking van de bezuinigingsplannen een duur glas champagne drinkt. Foto EPA

De Britse Conservatieven gaan met een snoeiharde boodschap naar de Britse kiezers. Er komen enorme bezuinigingen aan. Ze hopen dat de Britten hun openheid zullen belonen. Stem op ons en we bevriezen je salaris, schrappen belastingkortingen en verhogen de pensioenleeftijd. Een gedurfde boodschap om een verkiezingsstrijd mee in te gaan, maar de Britse Conservatieven hopen dat dat ze er volgend jaar de verkiezingen mee zullen winnen.

De Conservatieven denken dat een eerlijke boodschap goed zal vallen bij kiezers die hun vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt na het declaratieschandaal dat talloze Britse parlementariërs trof. Schaduwminister voor Financiën George Osborne bracht de harde boodschap tijdens het jaarlijkse partijcongres in Manchester. Hij wil de enorme staatsschuld van Groot-Brittannië, nu ongeveer op 805 miljard pond, reduceren. ''Iedereen die zegt dat deze keuzes te vermijden zijn, spreekt niet de waarheid,'' was zijn sneer richting Labourregering.

Osborne wil, als hij eenmaal minister van Financiën is, in 2011 de salarissen van vijf miljoen werknemers in de publieke sector bevriezen en de salarissen van ministers met vijf procent verlagen. Alleen werknemers met een inkomen van minder dan dan achttienduizend pond per jaar wil hij sparen. Ook zal hij het mes zetten in een kinderspaarregeling. Vanaf 2016 wil Osborne de pensioenleeftijd voor mannen tot 66 jaar verhogen. Vrouwen zullen in 2020 met deze pensioenleeftijd worden geconfronteerd.

De aanpak van de Tories, zoals de Conservatieven ook worden genoemd, is een enorm risico, meent Alexandra Kelso, docent politiek aan de universiteit van Southampton. ''Hoewel uit recente enquêtes blijkt dat de Britten begrijpen dat bezuinigd moet worden, wil dat nog niet zeggen dat ze graag stemmen voor een nullijn. Uiteindelijk zijn de verkiezingen pas in mei 2010. Als de economie tegen die tijd is aangetrokken, kan dit problematisch uitpakken voor de Tories.''

De Britse vakbonden zetten onmiddellijk de aanval in op de Conservatieven. Dave Prentis, leider van Unison, een grote vakbond voor ambtenaren en andere werknemers in de publieke sector, haalde in The Daily Mirror uit naar de partij: ''Het is duidelijk dat de Tories de recessie als een stok willen gebruiken om gewone, hardwerkende mensen mee te slaan.''

The Daily Mirror veroorzaakte gisteren opschudding door op de voorpagina een foto af te beelden waarop partijleider David Cameron uren na de bekendmaking van de bezuinigingsplannen een glas champagne drinkt die volgens The Mirror 140 pond per fles kost. Cameron, die vandaag zijn grote toespraak op het partijcongres geeft, was uiteraard niet blij met die foto.

Voor Labour is er nu weer een sprankje hoop om kiezers terug te winnen, stelt Kelso. Premier Gordon Brown hamert er steeds op dat te snelle bezuinigingen het economische herstel zullen vertragen, waardoor Groot-Brittannië het risico loopt in een langdurige depressie te belanden. ''Bij deze verkiezingen gaat het vooral om vertrouwen. Aan wie kun je de bezuinigingen het best overlaten?'' aldus Kelso. (YOLANDA BOBELDIJK)

Website The Daily Mirror, artikel David Cameron

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden