Plus Bouwwoede

Torens kunnen het silhouet van de stad verzieken

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in 'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Sluisbuurt, met op de achtergrond de Oranjesluizen op de kop van Zeeburgereiland Beeld Marc Driessen

In de commissie Openbare Ruimte somde wethouder Eric van der Burg vorige maand alvast de verwachte bezwaren op. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat in Sluisbuurt, de nu nog vrijwel lege kop van Zeeburgereiland, hoogbouw tot 140 meter komt.

Dat is niet in lijn met de huidige 'hoogbouwvisie', dus zal er een negatief ambtelijk advies volgen. De centrumbewoners zullen volgens de wethouder bezwaar maken vanwege het blokkeren van de Unesco-zichtlijnen. En vanuit landelijk Noord zal geklaagd worden over het uitzicht.

Karakterloos
Jerome Scheltens woont aan de Schellingwouderdijk. Toen eind vorig jaar de plannen voor hoogbouw in Sluisbuurt bekend werden, maakte hij gelijk een slagschaduwberekening. Zou zijn woonboot aan de kade in de schaduw komen te liggen? Nee, zo werd al snel duidelijk. En gelijk kwam het besef dat hij misschien wel iets veel ergers had te vrezen.

Tijdens een wandeling over de Oranjesluizen naar Sluisbuurt vertellen Scheltens en zijn mededijkbewoner Pieter Duvekot over hun zorgen. Ze wijzen op de karakterloze Rembrandttoren in de verte: een matige kopie van de wolkenkrabbers in Manhattan.

De kilometer lange muur met gebouwen aan de Sumatrakade noemen ze fantasieloos, waarbij sommige gevels ge-ctrl-c't en ge-ctrl-v't zijn en twee of drie keer terugkomen. De uniforme hoogte van de blokken daarachter, op de Oostelijke Handelskade, zijn dodelijk voor een skyline.

Silhouet
Want de twee dijkbewoners maken zich zorgen over hoe de stad er straks uit komt te zien. Logge, anonieme woontorens die los staan van de rest van de stad is hun grote angst. "Wie let er op het silhouet van de stad?" zegt Duvekot. "Er is nu haast, maar we moeten oppassen dat er niet allemaal karakterloze torens uit de grond worden gestampt."

Alle deuren van de vier sluizen zijn dicht, waardoor Sluisbuurt vanaf de Schellingwouderdijk binnen een paar minuten te bereiken is. Met iets minder geluk sta je hier soms zo een half uur te wachten.

Op het eiland leggen Scheltens en Duvekot uit waarom de gemeente niet alleen de ambitie moet hebben om jaarlijks vijfduizend nieuwe woningen te bouwen, maar ook om echt iets karaktervols neer te zetten. Zeker in het geval van Sluisbuurt.

Niet alleen zij kijken straks uit op de hoogste woonwijk van de stad, deze torens zullen uit ieder stadsdeel te zien zijn.

Ze willen torens waar je van kunt gaan houden. En die als een magneet zullen werken voor bewoners, bedrijven en bezoekers, zodat Zeeburgereiland echt een nieuwe, complete stadswijk zal worden.

Sluisbuurt Beeld Laura Van Der Bijl

Actiegroep
Voorlopig is Sluisbuurt nog uitgestorven, op de bewoners van de oude sluiswachtershuizen na. Maar net als in de Sportheldenbuurt - het deel van Zeeburgereiland met de drie silo's - zullen hier binnen een paar jaar de hijskranen staan.

En in Koers 2025 wordt voorgesteld om ook snel Baaibuurt Oost en West te ontwikkelen, aan de andere kant van het eiland.

Met een actiegroep willen Scheltens en Duvekot zich mengen in de planvorming en de ambitie aanjagen. Het kán fantastisch worden, is het uitgangspunt. Scheltens: "Net als Toulouse, Hannover en Dresden gaat Amsterdam richting de miljoen inwoners, maar dat zijn lelijke steden waarmee je niet in een rijtje wilt staan. Londen, Parijs, Berlijn, Amsterdam. Dat klinkt beter."

Lees de andere afleveringen:
Waar in Amsterdam kan nog gebouwd worden? [+]
De Minervahaven valt langzaam ten prooi aan het reguliere stadsleven [+]
Eigenaar Belfort Hotel ligt niet wakker van de slechte recensies [+]
NDSM-werf wordt na uitbreiding een gewoon stuk stad [+]
Slalommen op de jetski langs het nieuwe Centrumeiland [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden