Topvrouw Rochdale: 'Wij hebben Blok niet nodig om te investeren'

Corporaties zijn gierig. Ze zijn Dagobert Ducks die de stuivers op zitten poetsen, zegt minister Blok. "Kom nou," reageert Hester van Buren, bestuurslid van corporatiekoepel Aedes. "Wij zetten zeilen bij om gezond te blijven."

Ton Damen
Hester van Buren (links) op werkbezoek in de Kolenkitbuurt. Beeld Elmer van der Marel
Hester van Buren (links) op werkbezoek in de Kolenkitbuurt.Beeld Elmer van der Marel

Minister Stef Blok (Wonen, VVD) heeft een groot probleem. De bouw in Nederland komt ook na de kredietcrisis nauwelijks op gang. Hij zoekt schuldigen. Maar zijn uithaal naar de corporaties, vrijdag in Het Parool, is aan het verkeerde adres, zegt Hester van Buren, bestuurslid van corporatiekoepel Aedes en bestuursvoorzitter van de Amsterdamse corporatie Rochdale.

Klotst het geld weer tegen plinten?
"Dat lijkt zo. Na moeilijke jaren van bezuinigingen, waarbij sommige corporaties op het randje van omvallen stonden, corporaties onder verscherpt toezicht stonden en de huren fors werden verhoogd, gaat het veel beter. Dat is nog maar recent. Door ons beleid en doordat het woningmarkt uit het dal klimt, stijgt de waarde van de woningen."

Zit u dan niet als een gierige Dagobert Duck uw stuivers te poetsen?
"Dat is te gek voor woorden. Er zijn geen grote winsten. Het zijn de stenen van onze huizen die meer waard zijn geworden. Dat komt ook door de enorme marktwaardestijging van huizen in Amsterdam. Bij Rochdale is 74 procent van de waardestijging gebakken lucht. Onder de streep staan we dicht bij nul."

Wilt u dat geld niet investeren?
"We doen dat al volop. Het is onzin wat de minister roept. Rochdale investeert de komende vijf jaar 505 miljoen euro, 205 miljoen aan nieuwbouwwoningen en de rest aan renovatieprojecten. In Amsterdam zijn we ook sterk afhankelijk van de locaties die we van de gemeente krijgen. Die verkoopt een mooie plek liever tegen forse marktprijzen, dan dat wij de sociale grondprijs betalen."

"Tegelijk verkopen we minder huizen, wat ook al een investering is. We doen mee aan het passend toewijzen van huizen en we besteden geld door minder hoge huren te vragen. Landelijk stijgen de investeringen ook fors, tot ruim zeshonderd miljoen in 2017."

Ziet u een verhoging van de verhuurderheffing als stok achter de deur?
"Wij hebben Blok niet nodig om te investeren. Die heffing is een gesel. In 2013 deed het kabinet ineens een greep in onze kas. Corporaties, ofwel de huurders, draaiden op voor de nationale financiële problemen van het kabinet. Maar nu is Den Haag gewend geraakt aan het geld. Volgend jaar betaalt de sector 1,7 miljard aan de heffing, vergelijkbaar met 60 miljard investeringscapaciteit."

"Voor Amsterdamse corporaties is de situatie extra vervelend. De heffing is gekoppeld aan de WOZ-waardes en die zijn in Amsterdam geëmplodeerd. Rochdale betaalt 25 miljoen euro verhuurdersheffing, maar daar kunnen maar enkele miljoenen bijkomen. We weten niet waar we aan toe zijn en niemand vertelt ons wanneer het stopt."

Wat bezielt Blok?
"Hij weet beter. Dit is verkiezingspraat. Blok probeert op deze manier draagvlak te scheppen voor zijn VVD-beleid dat tegen de corporaties is gericht. En hij zoekt steun voor handhaving van die verhuurderheffing."

Lees ook: Minister Blok: 'Woningcorporaties zijn gierig' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden