Topstukken uit Vaticaan naar Joods Historisch Museum

Een aantal eeuwenoude Hebreeuwse geschriften verlaat komend najaar voor het eerst in zijn bestaan de pauselijke bibliotheek in het Vaticaan. Ze komen naar Amsterdam voor de tentoonstelling De Glorie van het Joodse Boek in het Joods Historisch Museum.

Joods Historisch Museum Beeld anp
Joods Historisch MuseumBeeld anp

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Ets Haim, een in Amsterdam gevestigde bibliotheek die de geschiedenis en cultuur van de joden in Europa weerspiegelt, brengt het Joods Historisch Museum een groot aantal historische Hebreeuwse topstukken samen.

Ets Haim geldt als de oudste nog bestaande joodse bibliotheek ter wereld. Voor de expositie leent het een aantal van zijn oudste werken uit aan het Joods Historisch, waaronder een tekst van de joodse rabbijn Maimonides uit 1282. Vanuit de pauselijke bibliotheek in het Vaticaan komt onder meer het enige nog bestaande afschrift van de Ethica van de joodse filosoof Spinoza (1632-1677) over. Het boek over ethiek en gedragsleer geldt als zijn belangrijkste werk.

De expositie is van 19 september tot en met 8 januari te zien in het Joods Historisch Museum aan de Nieuwe Amstelstraat 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden