Topsalarissen bij Amsterdams politiekorps

Links commissaris Cor Gorissen en rechts korpschef Bernard Welten. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Niet alleen korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie maar ook de commissarissen Hans Schönfeld en Cor Gorissen verdienen meer dan de Balkenendenorm van 181.000 euro.

De commissarissen verdien ook meer dan de 188.000 euro die voor topambtenaren is afgesproken. Welten verdient 262.000 euro, Gorissen 212.000 euro en Schönfeld 200.000 euro.

Dit blijkt uit een brief die plaatsvervangend korpsbeheerder Jan van Zanen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken schrijft bij de begroting van 2010. Van Zanen, burgemeester van Amstelveen, heeft de politietaken overgenomen van voormalig burgemeester Job Cohen.

De Amsterdamse politie moet voor 2017 43 miljoen euro bezuinigen. Van Zanen schrijft dat de Amsterdamse politie het als gevolg van bezuinigingen waarschijnlijk met minder mensen moet doen.

De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) gaat de hoge salarissen aan de orde stellen, zeker in een tijd waarin ontslagen niet worden uitgesloten. ''Dat Welten veel verdiende, wisten we, maar dat de twee anderen ook meer verdienen dan Balkenende is belachelijk,'' zegt APV'er Bert Verdijk. SP-raadslid Laurens Ivens wil opheldering van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher.

Een woordvoerster van de korpsleiding benadrukt dat de rijksaccountant de salarissen en vergoedingen heeft onderzocht 'en dat er geen onrechtmatigheden' zijn geconstateerd. Bovendien worden allerlei zaken tot het salaris gerekend die dat volgens haar niet zijn.

''Het pure salaris van Welten is 124.000, zijn persoonlijke toelage 36.000 euro. In de berekeningen wordt ook Weltens eigen stortingen zoals achtduizend euro voor de levensloopregeling, bijdrage aan het pensioen en achtduizend euro voor de solidariteitsheffing meegenomen. Een inkomen van 230.000 komt meer in de buurt.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden