Topsalaris bij corporatie

AMSTERDAM - De topinkomens bij woningcorporaties blijven fors stijgen. Recordhouder is Jim Schuyt, directievoorzitter van De Alliantie, waaronder ook De Dageraad in Amsterdam valt. Schuyt ontving vorig jaar 319.000 euro, 67 procent meer dan 2004.Dit blijkt uit een lijst met gegevens over de beloning van bestuurders van corporaties die Kamerleden deze week mochten inzien.

De lijst werd opgesteld in opdracht van minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Hij blijft vooralsnog vertrouwelijk, maar SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft van de lijst bedragen verspreid die ook al werden genoemd in de laatste jaarverslagen van corporaties.

De Alliantie is ontstaan na een fusie van vier woningcorporaties. Een woordvoerder van De Alliantie bevestigt dat Schuyt, voorzitter van de concerndirectie, in 2006 319.000 euro van de corporatie heeft ontvangen. Volgens hem zijn daarbij echter ook onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen inbegrepen.

Volgens Jansen kan ook een rel worden verwacht over een corporatie in het midden van Nederland, waarvan hij de naam nog niet wil noemen. De vier in zijn woorden provinciale bestuurdertjes van deze corporatie hebben zich vorig jaar 1,7 miljoen euro laten uitbetalen, ruim vier ton per persoon, waarvan 270.000 euro vast salaris.

''Ze hebben de voor hun pensioen ongunstige maatregelen van het kabinet laten compenseren door extra stortingen op hun rekening,'' zegt Jansen. Deze cijfers zijn vooralsnog vertrouwelijk.

De twee bestuurders van Woonzorg Nederland kregen volgens de SP in 2006 ieder bijna een kwart miljoen euro. Uit het jaarverslag van hun organisatie blijkt dat de beloning van de twee gezamenlijk tussen 2004 en 2006van 333.000 tot 497.000 euro is gestegen.

Verder meldt de SP forse kostenstijgingen doordat extra bestuurders zijn aangetrokken. Zo groeiden de kosten voor de directie van Portaal, een corporatie met woningen in Leiden, Utrecht, Amersfoort, Arnhem en Nijmegen, van 240.000 tot 440.000 euro.

Jansen publicerde in 2004 al een zwartboek over de beloning van corporatiebestuurders, omdat die toen al ver boven het salaris van de minister-president was uitgestegen. ''Maar inmiddels is die beloning dus nog verder opgetrokken,'' constateert hij.

Jansen wijst erop dat de corporaties op grond van de Woningwet gehouden zijn sober en doelmatig te werken. ''Daar is nu geen sprake van.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden