Topopbrengst veiling Peter Stuyvesant-collectie

AMSTERDAM - De veiling van de Peter Stuyvesant-collectie maandagavond heeft flink meer opgebracht dan verwacht. De veiling van 163 schilderijen en sculpturen bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam leverde ruim 13,5 miljoen euro op. De verwachte opbrengst lag tussen de 4 en 5 miljoen euro.

Het schilderij Dinosaurierei van de Duitse kunstenaar Martin Kippenberger was de klapper van de avond: het werk werd geveild voor 900.000 euro. De getaxeerde waarde lag tussen de 200.000 en 300.000 euro. Kippenberger maakte het werk in 1996, een paar maanden voordat hij abrupt op 44-jarige leeftijd stierf. Het schilderij 2 Trames de Tirets van de Franse kunstschilder François Morellet ging weg voor 360.000 euro, liefst twaalf keer de getaxeerde waarde.

Ook werken van kunstenaars als Karel Appel, Jan Schoonhoven, Simon Hantai en Max Bill gingen van de hand voor bedragen die ver boven de verwachte opbrengsten lagen. De veiling bij Sotheby's was de grootste collectie naoorlogse moderne kunst die ooit in Nederland onder de hamer kwam, met vele werken die in een museum niet zouden misstaan.

Het was het eerste deel van de Peter Stuyvesant-collectie, die geldt als de eerste bedrijfscollectie van Nederland. De verzameling werd in 1960 opgezet door Alexander Orlow, directeur van de Turmac Tobacco Company. Om de monotone werkomstandigheden van de arbeiders in de sigarettenfabriek in Zevenaar te verbeteren, schafte hij moderne kunst aan.

Hij gaf dertien Europese kunstenaars de opdracht een vrolijk, kleurrijk en levendig kunstwerk te maken, die in de fabriekshallen boven de machines kwamen te hangen. Orlow hoopte dat de fabrieksarbeiders daar inspiratie en energie uit zouden halen. In de loop der jaren groeide de collectie uit tot zo'n duizend werken. Na de sluiting van de fabriek in Zevenaar in 2008 besloot de nieuwe eigenaar, British American Tobacco (BAT), de kunstcollectie te veilen.

De rest van de collectie komt in twee delen later onder de hamer. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. (ANP)

De Torse de Femme van Karel Appel uit de Peter Stuyvesant-collectie werd voor 360.000 euro geveild. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden