Plus

'Topman van glas' stapt op na aanvallen op Akzo Nobel

Hij trok Akzo Nobel weg uit de vuur­linie toen de agressieve Amerikaanse concurrent PPG het bedrijf wilde inlijven, maar werd zelf het grootste slachtoffer van de uitputtingsslag.

Ton BüchnerBeeld ANP

Ton Büchner, de 'topman van glas', is opgestapt.

Vanaf 2 maart, toen hij tijdens een beleefdheidsbezoek aan de topman van PPG een compleet uitgewerkt overnameplan in handen gedrukt kreeg, tot gisteren was de 52-jarige Büchner constant in touw.

Tegenzetten formuleren op de voortdurende aanvallen, aandeelhouders bezoeken, politiek bewerken en tussendoor nog een multinational leiden. De botsing van twee werelden, die van de ratio en die van de agressie, had niet groter kunnen zijn.

De aanvallers maakten graag gebruik van stoten onder de gordel, met de nietsontziende Amerikaanse cultuur van eten of gegeten worden.

In alles botste dat met de bedacht­zame, voorkomende, zakelijk formulerende Büchner. Een laat pleidooi richting de aanvallers om enigszins geciviliseerd met elkaar om te gaan, was olie op het vuur.

Akzo won de uitputtingsslag door halsstarrig weigeren - de enige tactiek waar de Amerikanen geen antwoord op hadden. Het verschafte genoeg tijd om de Nederlandse overnameregel voor een afkoelingsperiode van zes maanden in werking te laten treden.

Juiste man
Büchner volgde vijf jaar geleden Hans Wijers op, die Akzo Nobel had samengesmeed tot een verf- en chemieconcern waarbij beide bloedgroepen elkaar verstevigden.

De vraag of Büchner, zonder twijfel kundig, de juiste man was voor Akzo Nobel, was er direct. De stap van het Zwitserse Sulzer - een tamelijk anonieme toeleverancier van de olie-industrie - naar een groter bedrijf, waar de topman bovendien voortdurend in de aandacht van media, politiek en financiële wereld staat, leek hem niet op het lijf geschreven.

Vijf maanden na zijn aantreden haakte hij af, overwerkt, iets waar hij naderhand bewonderenswaardig open over was. De druk die Büchner die eerste maanden na zijn overstap moet hebben gevoeld, was niets vergeleken met het reactorvat waarin hij zich de laatste maanden bevond.

Gezondheid
En dus gooit Büchner nu de handdoek, om erger te voorkomen. 'Het was een bijzonder moeilijk besluit, maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid liggen,' liet hij schriftelijk weten.

Wat hem de das heeft omgedaan, blijft binnenskamers. "Ik ben geen dokter," zei president-commissaris Antony Burgmans woensdag. "Wat ik wel weet, is dat Ton het onverantwoord vond zich nog langer bloot te stellen aan de druk die met zijn functie samenhangt. Dit speelt pas de laatste dagen. Om precies te zijn: hij heeft dinsdag ontslag genomen."

Burgmans ziet de benoeming van Büchner in 2012 - nog door president-commissaris Karel Vuursteen - niet als mislukt. "Hij is een uitstekende leider die het bedrijf heeft omgevormd en klaargestoomd voor succes in de toekomst. Het enige dat me spijt, is dat hij nu is opgestapt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden