Update

Topman Standard & Poor's stapt op

De in opspraak geraakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) neemt afscheid van topman Deven Sharma. Hij treedt op 12 september af en wordt dan vervangen door Douglas Peterson, die nu nog leiding geeft aan Citibank. Dat maakte het moederbedrijf van S&P, McGraw-Hill, vandaag bekend.

Redactie
Deven Sharma Beeld ap
Deven SharmaBeeld ap

De in India geboren Sharma blijft wel tot het eind van het jaar als adviseur werken voor S&P. Zijn vertrek zou niets te maken hebben met de storm van kritiek op de kredietbeoordelaar, die ontstond nadat S&P had besloten de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten af te waarderen. Sharma is sinds augustus 2007 de belangrijkste bestuurder van het invloedrijke bureau.

Onderzoek
Onlangs werd bekend dat de toezichthouder op de beurshandel in de VS, de Securities and Exchange Commission (SEC), een onderzoek is begonnen naar de wijze waarop Standard & Poor's tot de afwaardering van de Verenigde Staten is gekomen. Ook onderzoekt de SEC of de maatregel vroegtijdig is uitgelekt, waardoor bepaalde beleggers met voorkennis hebben kunnen handelen.

De SEC zou bestuderen of S&P de procedures heeft gevolgd en of het vertrouwelijk is omgegaan met de informatie. De VS raakten begin deze maand de hoogste kredietwaardigheidsstatus AAA, ofwel triple-A, voor het eerst in de geschiedenis kwijt.

Beleggers reageerden geschokt. De Amerikaanse overheid uitte zware kritiek op het oordeel van S&P, mede omdat er fouten in de berekeningen waren gemaakt.

De aanstaande S&P-baas Douglas Peterson. Beeld ap
De aanstaande S&P-baas Douglas Peterson.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden