Topman Sanoma weg na drama SBS

Topman Dick Molman van Sanoma, die vandaag zijn vertrek aankondigde, is bij de overname van tv-bedrijf SBS gewaarschuwd. De SBS-top zei tegen hem dat hij te veel macht gaf aan mede-eigenaar John de Mol.

Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Sinds de overname door Sanoma en De Mols bedrijf Talpa vergaat het SBS niet goed. Kijkcijfers en advertentie-inkomsten stellen zo teleur dat Sanoma en Talpa in maart voor bijna 400 miljoen op SBS moesten afboeken.

Sanoma kan lastig ingrijpen, omdat het bedrijf De Mol veel invloed heeft gegeven. Als minderheidsaandeelhouder benoemt hij de programmadirecteur. Diens rol is cruciaal bij de aankoop van tv-programma's van productiemaatschappijen, waaronder De Mols eigen Talpa.

Ongebruikelijke afspraken
In juli 2011, vlak voordat de laatste handtekeningen voor de overname werden gezet, zeiden mensen uit de SBS-top tegen Dick Molman dat deze afspraken ongebruikelijk zijn, niet-marktconform en onverstandig. Molman negeerde de waarschuwing. Dit zeggen ingewijden die Het Parool heeft gesproken voor een reconstructie van de overname.

Vanmorgen kondigde Molman (59) aan per 1 januari te vertrekken bij Sanoma Nederland. Hij ontkent een verband met de problemen bij SBS en zegt dat het goed is dat na zeven jaar iemand anders op zijn positie komt.

Belangenconflict De Mol
Uit de reconstructie van deze krant blijkt dat mediaconcern de Persgroep, in tegenstelling tot Molman, beducht was voor te veel zeggenschap voor De Mol. Persgroeptopman Christian Van Thillo voorzag een belangenconflict tussen De Mol als producent en als baas van een tv-zender. Hij zag daarom af van een poging samen met De Mol SBS over te nemen.

Sanoma zegt zich totaal niet te herkennen in de reconstructie. 'Er is sprake van onjuiste interpretaties en anonieme reacties.' Een Talpawoordvoerder spreekt van 'een bijzonder tendentieus verhaal', dat 'wemelt van de feitelijke onjuistheden'. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen.

Lees vandaag de uitgebreide reconstructie in Het Parool.
Morgen een vervolg op dit verhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden