Topman Nijhuis gaat toch door bij Schiphol

Topman Jos Nijhuis van Schiphol gaat nog tenminste twee jaar door bij de luchthaven. Nijhuis, die in 2009 aantrad, is maandag herbenoemd door de commissarissen. Wel halveert zijn salaris.

Jos Nijhuis, eerder dit jaar bij de doop van de Schipholtulp Beeld anp
Jos Nijhuis, eerder dit jaar bij de doop van de SchipholtulpBeeld anp

De topman hield eerder in het midden of hij zou doorgaan bij de luchthaven. Zijn termijn zou aan het einde van dit jaar aflopen. In de wandelgangen ging al de naam rond van Melanie Schultz-Van Haegen, nu minister van infrastructuur en milieu, die onlangs aankondigde de politiek te verlaten.

"Ik werk nu bijna acht jaar bij Schiphol," aldus Nijhuis volgens vakblad Zakenreis in een interne boodschap aan het personeel. "Toen ik werd benaderd door raad van commissarissen met de vraag of ik twee jaar extra in mijn rol aan zou willen blijven, hoefde ik daar niet echt lang over na te denken."

"Ik vind het al jarenlang een eer en een genoegen om bij Schiphol actief te zijn. Schiphol is een magische organisatie. Er komt veel op ons af. Maar we fixen het en stomen Schiphol klaar voor de volgende honderd jaar. Ik kijk er enorm naar uit om daar samen met jullie de komende tijd voor te gaan."

Salaris
Nijhuis levert flink salaris in, een resultaat van de discussies over de Balkenendenorm voor toplieden van overheidsdeelnemingen.Weliswaar stijgt zijn salaris van ruim 395.000 euro naar 412.902 euro, maar de bonus wordt beperkt tot maximaal 20 procent daarvan.

Vorig jaar ontstond enige politieke ophef omdat Nijhuis een bonus van 3,5 ton toucheerde. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet daarna weten niet aan de toen geldende afspraken te morrelen, maar wel bij een eventuele contractverlenging de bonusregels aan te passen. Schiphol is voor 70 procent in handen van de Nederlandse staat, Amsterdam is voor 20 procent eigenaar.

Ool de benoemingsperiode is opvallend; normaliter worden toplui bij Schiphol voor een periode van vier jaar benoemd. Op verzoek van Nijhuis is dat nu twee jaar geworden. "Met het oog op de continuïteit zijn wij blij dat Jos zich - na de twee reguliere termijnen van vier jaar - nog twee jaar langer aan Schiphol wil committeren," aldus president-commissaris Louise Gunning-Schepers.

"Schiphol staat er goed voor. De organisatie is financieel gezond en concurrerend. De ingezette koers van investeren in versterking van de mainport zetten we vol energie door. De focus ligt de komende tijd op het omgaan met de operationele knelpunten door de forse passagiersgroei, de ontwikkeling van de nieuwe pier en terminal, het upgraden van het trein- en busstation, en de ontwikkeling van Lelystad Airport."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden