Plus

Topman McClure: 'Markt voor Airbnb in Amsterdam is nog veel groter'

Het huwelijk tussen Airbnb en de gemeente is vol van onbegrip en ongenoegen. Amsterdam wil meer actie tegen illegale hotels, Airbnb voelt zich miskend door de 'zondebokpolitiek'.

Als alle Amsterdammers hun huis bij Airbnb aanmelden, voorziet topman James McClure fenomenale groei Beeld Ivo van der Bent
Als alle Amsterdammers hun huis bij Airbnb aanmelden, voorziet topman James McClure fenomenale groeiBeeld Ivo van der Bent

Deze week kreeg Airbnb er weer flink van langs in de gemeenteraad. Reden van het politiek ongenoegen is de oproep van het bedrijf aan alle vakantieverhuurders om bezwaar te maken tegen de meldplicht die de gemeente wil.

Een 'stupide oproep' noemde wethouder Laurens Ivens deze actie. Hij kan met zo'n meldplicht illegale hotels beter aanpakken. Zelfs D66, de partij die normaal gesproken vrij mild is over Airbnb, reageerde ontstemd: Waar haalt de multinational het lef vandaan zich te mengen in een democratisch proces?

Onbegrip
Emoties en onbegrip; je zou bijna vergeten dat de gemeente al jarenlang in de echt is verbonden met Airbnb middels een overeenkomst. In december sloot Amsterdam nog een nieuwe deal over elkaars rechten en plichten.

James McClure, topman van Airbnb in Noord-Europa, begrijpt niets van de recente relationale crisis. Het is mogelijk tot juni bezwaar te maken tegen het voornemen tot een meldplicht, dus waarom zou Airbnb geen gebruik mogen maken van dit democratisch recht? Zo'n meldplicht leidt alleen maar tot administratieve rompslomp voor zijn achterban, die straks elke keer moet aangeven dat een huis in de verhuur gaat.

Hij beschouwt het dan ook als een service aan zijn Amsterdamse verhuurders om hen te helpen bij het indienen van hun bezwaar. "Onze hosts hebben geen vakbond."

Airbnb heeft inmiddels 'honderden' Amsterdammers naar een bezwaarschrift geleid.

Zondebokpolitiek
De Brit McClure, voor twee dagen in Amsterdam, kiest zijn woorden zorgvuldig en zal niet snel de term 'stupide' in de mond nemen, maar duidelijk is wel dat hij zich druk maakt over de emoties die Airbnb in Amsterdam losmaakt. In een ingezonden brief aan deze krant, waarschuwde hij al voor zondebokpolitiek. Het kwam hem direct op een reactie te staan van de PvdA: begrijpt McClure wel wat vakantieverhuur met zijn stad doet?

Ja, steden veranderen door massatoerisme, zegt McClure. Hij begrijp dat mensen zich daar druk over maken, maar pleit voor discussie in de juiste proporties. "Airbnb is goed voor slechts zes procent van de overnachtingen in Amsterdam, maar we krijgen honderd procent van de aandacht."

Het hoort bij marktleiderschap, weet McClure. De naam van het bedrijf is uitgegroeid tot een generiek werkwoord, airbnb'en. Zoals goo­ge­len staat voor alle opdrachten via welke zoekmachine dan ook, staat airbnb'en voor alle vakantieverhuur, ook al verloopt die via andere sites. Op zich goed voor de naamsbekendheid, zegt McClure, maar op deze manier staat Airbnb ook voor alles wat misgaat met vakantieverhuur.

Samenwerkingsovereenkomst
Mag de Europese Airbnb-topman er beleefd op wijzen dat zijn bedrijf wél een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Amsterdam? Airbnb heeft zich daarin onder meer verplicht om verhuurders te blokkeren die zich niet aan de Amsterdamse regels houden, zoals een maximale termijn van zestig dagen.

Dat werkt, zegt hij, want het illegale aanbod op de site is flink afgenomen sinds de deal met de gemeente wordt uitgevoerd.

Hij wijst er verder op dat andere sites die vakantieverhuur faciliteren, niet zo'n overeenkomst hebben. En dan gaat het ook om bijvoorbeeld Booking.com, een lokale partij nog wel die allang niet meer alleen voor hotelkamers bemiddelt. De wethouders stonden in de rij om het Amsterdamse hoofdkantoor te bezoeken en te bejubelen.

Kennelijk gelden hier verschillende maatstaven. Hij heeft in ieder geval nog geen ophef gehoord in de gemeenteraad over het feit dat deze partijen geen verantwoordelijkheid nemen over illegale vakantieverhuur in, nota bene, hun eigen stad.

Grotere markt
Als wethouder Laurens Ivens nu ook deals sluit met Booking.com, Wimdu en andere concurrenten, dan is zo'n meldplicht volgens McClure helemaal niet nodig.

In de gemeenteraad gaan geluiden op om vakantieverhuur in te perken, met als doel de overlast in de stad door toeristen terug te brengen. Ook hier scheiden zich de wegen.

Airbnb hoopt juist dat meer mensen hun woning gaan aanbieden. Het bedrijf heeft nu circa 18.000 adressen op de site, maar de markt voor vakantieverhuur is veel groter. Volgens McClure boeken 130.000 tot 140.000 Amsterdammers zelf een accommodatie op Airbnb als zij met vakantie gaan.

Als meer van deze vakantiegangers ondertussen hun eigen woning op Airbnb zetten, ziet hij fenomenale mogelijkheden voor verdere groei, op verantwoorde wijze.

Amsterdam is geen uitzondering. Ook Berlijn, Barcelona, Londen, San Francisco en New York leggen Airbnb hun beperkingen op. Het hoort erbij, verzucht McClure, die alles op alles zet om al deze huwelijken te redden.

De afspraken

- In mei 2016 werd 13 procent meer dan 60 nachten per jaar verhuurd.
- Sinds 1 maart dit jaar blokkeert Airbnb zulke illegale hotels.
- In mei dit jaar was nog 5 procent meer dan zestig nachten per jaar beschikbaar. Sommige eigenaars verhuurden nog snel hun jaarkalender vol. Airbnb blokkeert niet achteraf.
- Een ander deel van deze verhuurders bestaat uit legale hotels die reserveringen aannemen via Airbnb.
- Airbnb wil duidelijker onderscheid maken tussen beroepsmatige en particuliere verhuurders. Tussenpersonen kunnen straks als co-host optreden, wat de positie van sleutelbedrijven duidelijker moet maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden