Topman MC Slotervaart stapt op

Willem de Boer, tot voor kort bestuursvoorzitter van MC Slotervaart, verlaat de leiding van het ziekenhuis.

Bas Soetenhorst
Willem de Boer Beeld anp
Willem de BoerBeeld anp

Bij het vertrek spelen de wensen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook een rol, maar het ziekenhuis benadrukt dat hij niet weggaat onder druk van de toezichthouder.

De Boer stapt ook op als bestuurder bij de IJsselmeerziekenhuizen. Bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis zijn al langer financiële problemen en bestuurlijke onrust.

NRC en Het Parool onthulden deze zomer een brief waarin de artsen zeiden het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren en voor een faillissement van het ziekenhuis te vrezen.

Eind juli stopte De Boer al als bestuursvoorzitter en werd hij 'gewoon' lid van de raad van bestuur.

Verscherpt toezicht
Het vertrek van De Boer, per 1 oktober, komt te midden van al langer aanhoudende onrust bij de ziekenhuizen van MC Groep, waarvan De Boer en Loek Winter eigenaar zijn.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zette eerder deze maand IJsselmeerziekenhuizen (Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk) onder verscherpt toezicht omdat de patiëntveiligheid in het geding is door de financiële en bestuurlijke onrust in die ziekenhuizen.

De Boers vertrek is woensdagochtend in MC Slotervaart bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder wil het ziekenhuis een betere scheiding aanbrengen tussen de eigendom en het bestuur van het ziekenhuis. Hij wijst er in dat verband op dat Loek Winter eerder dit jaar ook al stopte als directeur van het ziekenhuis.De Inspectie speelt bij dat besluit ook een rol, erkent de woordvoerder. "De Inspectie vindt het voor een publieke organisatie wenselijk om meer scheiding aan te brengen tussen aandeelhouder en bestuur."

Volgens de woordvoerder was ook binnen het ziekenhuis steeds vaker de vraag of De Boer als aandeelhouder of als bestuurder antwoord gaf. "Aandeelhouders kunnen geen dubbele petten hebben in een organisatie."

Reactie De Boer
De Boer ontkent dat zijn vertrek onder druk van de toezichthouder gebeurt. "De Inspectie staat buiten dit besluit. Er is geen druk vanuit de inspectie geweest. Ik wil zelf na 10 jaar iets anders gaan doen en vindt dit een mooi moment om het stokje over tegen. Bij het Slotervaart staat een goede organisatie."

Wel erkent hij dat een consequentie van zijn terugtreden is dat er een duidelijke scheiding komt tussen aandeelhouders en bestuurders. "Maar daar is niet op aangedrongen door de Inspectie of anderen."

Een woordvoerder van de IGJ stelt in een reactie per mail: 'De inspectie staat buiten het vertrek van De Boer als lid van de raad van bestuur. Wij zien toe op de kwaliteit van zorg en kijken in dat kader naar de naleving van wet- en regelgeving. De wet staat toe dat de bestuurder ook aandeelhouder is.'

In 2013 namen onder anderen Winter en De Boer het verlieslatende Slotervaartziekenhuis over. De ondernemers redden de IJsselmeerziekenhuizen in 2009. Bij die operatie verleende het Rijk 20 miljoen euro steun.

De Boer legt aanstaande maandag ook zijn bestuursfunctie bij de IJsselmeerziekenhuizen neer.

Lees terug: Weer crisis in het geplaagde MC Slotervaart

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden