Topman AkzoNobel noemt aftocht PPG 'goed nieuws'

PPG heeft het topmanagement van AkzoNobel deze week een bonus van '20 tot 50 miljoen euro' geboden in een laatste poging een overname alsnog voor elkaar te krijgen.

Ton BüchnerBeeld anp

PPG-topman Michael McGarry deed dat aanbod in een persoonlijke brief aan president-commissaris Antony Burgmans, nadat deze per mail een verzoek om 'een telefoongesprek van 5 minuten' had afgewezen.

"Om verdere bezwaren over het risico op het verliezen van sleutelpersoneel gedurende de transactie te beperken zijn we bereid een potje te creëren van 20 tot 50 miljoen euro, zodat een gecombineerd bedrijf de expertise van het Akzomanagement."

"De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal medewerkers, maar we gaan er vanuit dat dit alleen uw toptalent betreft." Daarmee ogenschijnlijk doelend op het tweekoppige bestuur en de commissarissen.

Zetel
Ook zouden twee onafhankelijke Akzocomissarissen zitting krijgen in het bestuur van de nieuwe gigant. Vorige week al gaf McGarry onomwonden toe daarbij president-commissaris Burgmans een zetel te hebben toegezegd - notabene voorafgaand aan de rechtszaak waarin over diens afzetting zou worden beslist - mits deze in gesprek wilde gaan over een overname.

In de brief, die gedateerd is op maandag, laat McGarry doorschemeren dat er nog een hogere prijs voor een Akzo-aandeel in het vat zat "in de context van persoonlijke onderhandelingen en nadat alle andere obstakels zijn opgelost."

Ook verdrievoudigde McGarry de boeteclausule in het geval kartelautoriteiten een overname zouden verbieden tot 600 miljoen euro. Niet dat de Amerikanen grote problemen verwachtten; PPG schatte dat na een fusie zo'n 10 procent van de gezamenlijke verfactiviteiten - met een omzet van rond de 2,3 miljard dollar - had moeten worden afgestoten vanwege overlappen en kartelbezwaren.

Geen van de smeermiddelen had effect. Donderdag besloot PPG de handdoek in de ring te gooien, op de laatste dag dat het volgens de beursregels een bod had mogen doen.

'Goed nieuws'
"Blijkbaar vormde hun brief en ons antwoord geen deel van hun besluitvorming" zegt Akzotopman Ton Büchner. "We hebben hem dinsdagmiddag ontvangen en hen laten weten dat we hun brief bestuderen en beloofd met een reactie zouden komen. Maar nu ze zich hebben teruggetrokken, moet ik concluderen dat ons antwoord niet meer nodig is.

Waarom PPG is afgehaakt 'moet u maar aan PPG vragen'. Ook wil Büchner niet ingaan op wat er na 1 december, als de Amerikanen weer zouden mogen bieden, kan gaat gebeuren. "Ik ga op een dag als vandaag niet speculeren op wat er kan gebeuren in de komende periode."

Hij wil het geen overwinning noemen, maar wel 'goed nieuws voor alle belanghebbenden bij Akzo Nobel'. Van festiviteiten komt het niet. "Misschien is er nog tijd voor een glas wijn. Maar we praten eerst ons management en de medewerkers bij, en dan gaan we weer als vanouds aan de slag."

Persoonlijke aanvallen
Akzo, Büchner en Burgmans zijn volgens hem niet beschadigd door de vaak persoonlijke aanvallen. "De communicatie en toon van alle benaderingen was zeker niet vriendelijk, dat heeft ook zijn weerslag gehad in het bedrijf. Maar dat maakt deel uit van zakendoen en leiderschap. Je kan niet iedereen tevreden stellen."

"Een aantal aandeelhouders is vrij publiek geweest in hun uitingen. We hechten enorme waarde aan onze relatie met aandeelhouders. In de afgelopen drie maanden hebben we meer dan 160 gesprekken met hen gevoerd. Het is nog nieuw, maar we zullen onze aandeelhouders blijven benaderen met nieuwe initiatieven."

Büchner wilde niet zeggen hoe veel miljoenen de drie maanden durende overnamestrijd heeft gekost aan advocaten en adviseurs, maar geeft wel aan dat het niet alleen om geld gaat. "Het heeft ook veel tijd en aandacht gevergd van het management. We kunnen ons nu eindelijk weer focussen op onze strategie en onze aandacht 100 procent op onze toekomst richten."

Lees ook: PPG geeft overnamestrijd om AkzoNobel voorlopig op

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden