Toplonen gemeente nog steeds boven de norm

Vier functionarissen binnen de gemeente hebben vorig jaar meer verdiend dan de balkenendenorm. Het zijn kleine overschrijdingen, maar het strenge beloningsbeleid blijkt weer eens niet waterdicht.

Ruben Koops
Gemeentesecretaris Arjan van Gils verdiende vorig jaar 185.000 euro Beeld Ruud van Zwet
Gemeentesecretaris Arjan van Gils verdiende vorig jaar 185.000 euroBeeld Ruud van Zwet

Het inkomen van vier topambtenaren steeg in 2017 uit boven de 181.000 euro die is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens (WNT). Gemeentesecretaris Arjan van Gils, de hoogste baas binnen het ambtelijk apparaat, verdiende vorig jaar 185.000 euro, omdat hij een restje vakantiegeld uit 2016 kreeg bijgeschreven. In het jaarverslag van de gemeente Amsterdam wordt dit een 'optische overschrijding' genoemd.

Serieuze verdiensten
Maar bij drie RVE-managers, een ander woord voor dienstdirecteur, gaat het om serieuze verdiensten. Een van hen verdiende 188.000 euro, een ander kreeg 117.000 euro bijgeschreven voor een half jaar werk. Oorzaak is een nieuwe gemeente-cao, waardoor ook deze topambtenaren extra salaris mochten bijschrijven en daarmee door de bovengrens van de WNT braken.

De overschrijding van de WNT is gênant voor de gemeente. Al in 2010 werd afgesproken dat ambtenaren eigenlijk niet meer mogen verdienen dan de wethoudersnorm van 154.000 euro per jaar. De afgelopen jaren verdienden ongeveer twintig topambtenaren meer dan dit bedrag.

'Not done'
Daarnaast drong de stad de afgelopen jaren bij alle bedrijven waarvan zij aandeelhouder is juist aan op een soberder beloningsbeleid in lijn met de WNT-norm. Onder meer het GVB en Schiphol kregen het verzoek van toenmalig wethouder Kajsa Ollongren om de salarissen te matigen.

Mario Soriano van de ondernemingsraad van de gemeente noemt het overschrijden van de WNT 'not done'. "Er is aandacht nodig voor dit onderwerp, net als voor de mate van externe inhuur door de gemeente. Die is ook al jaren te hoog."

De verwachting is niet dat de WNT-normen in 2018 opnieuw overschreden zullen worden. Dit omdat de hoogte van het maximale salaris voor bestuurders in de publieke sector stijgt naar 187.000 euro per jaar.

€188.000

Een topambtenaar verdiende 188.000 euro: 7000 euro meer dan de norm.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden