Topdrukte Open Huizendag gaat aan Amsterdam voorbij

Makelaarskoepel NVM verwacht zaterdag landelijk, mede door het mooie weer, topdrukte op de Open Huizendag. Maar in Amsterdam zeggen makelaars dat de belangstelling van verkopers juist tegenvalt: Zij verkopen hun huis op de overspannen markt toch wel.

Een poster van de Open Huizendag van MVA/NVM uit eerdere jaren. Beeld anp
Een poster van de Open Huizendag van MVA/NVM uit eerdere jaren.Beeld anp

Dat blijkt vrijdag uit een rondgang bij makelaars en hun koepelorganisaties.

Sinds de crisisjaren is de landelijke Open Huizendag, altijd in het eerste weekeinde van april en september, steeds populairder geworden. Op deze dag kunnen belangstellenden tussen elf uur en drie uur zonder afspraak de koopwoningen van deelnemende verkopers bezoeken.

Maar vooral door gebrek aan belangstelling van verkopers in de Randstad, is het aanbod dit keer wat beperkter. In totaal zijn zaterdag 37.000 woningen in heel Nederland voor publieke bezichtigingen opengesteld, 17,8 procent van het totaal aantal woningen dat in Nederland te koop staat. Vorig jaar waren dat er 41.000.

Amsterdam
In Amsterdam doen slechts 415 woningen mee, krap tien procent van het aantal woningen dat te koop staat.

"Ik blijf met veertig ongebruikte posters vor Open Huizendag zitten," zegt Eran Hausel van Heeren Makelaarts aan de Stadionweg. "In de crisisjaren hadden we bij ons kantoor meer dan veertig woningen die meededen aan Open Huizendag. Dit jaar zijn het er maar drie."

De meeste verkopers boden vroeger koffie en taart of een drankje aan. Soms moesten de bezoekers die voor een tweede 'cateringronde' wilden blijven door makelaars worden aangespoord om te vertrekken. Volgens de makelaars moeten bezoekers nu rekening houden met 'koffie met één hand', of niets.

Hijmen Kreuger van K2Makelaars: "Alles is verkocht. We hebben bijna geen woningen meer in Amsterdam. Wij doen dit jaar mee met zegge en schrijve één woning, in Nieuw-West.

Ook Kreuger denkt niet dat er zaterdag nog taart wordt geserveerd. "Nee, die tijd lijkt voorbij. We doen wel aan 'verkoopstyling', wat betekent dat je bij voorbeeld een huis even lekker dik in de verf zet, zodat het fris oogt."

Regio
Edwin Brockhoff van Brockhoff Makelaars in Amstelveen zegt dat de belangstelling voor Open huizendag in zijn regio nog onverminderd groot is.

"De woningmarkt is hier minder overspannen dan in Amsterdam," zegt hij. "En hoe verder je de regio ingaat, hoe meer woningen meedoen."

In Amstelveen zijn 47 woningen te zien (10 procent van de huizen die te koop staan), in Haarlem 185 huizen (15 procent), in Aalsmeer 47 woningen (23 procent), en in Abcoude 35 woningen (35 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden