Plus

Topdrukte door Offerfeest: zes slagers voor 1000 schapen

Hoewel ritueel slachten ter discussie staat en de regels dit jaar zijn aangescherpt, blijft de slacht van schapen en lammeren populair tijdens het islamitische Offerfeest. 'Onze duizend schapen en lammeren zijn allemaal verkocht.'

De duizend schapen en lammeren die worden geofferd staan op de dijk achter het slachthuis Beeld Jean-Pierre Jans
De duizend schapen en lammeren die worden geofferd staan op de dijk achter het slachthuisBeeld Jean-Pierre Jans

De zeven bedrijven van de Amsterdamse familie Yakhlaf, variërend van supermarkt en bakkerij tot administratiekantoor en evenementenbureau, zijn traditiegetrouw elk jaar op de eerste dag van het Offerfeest gesloten. De in totaal honderd familieleden en medewerkers gaan dan naar Zaandam, waar de familie een slachthuis heeft.

Na het ochtendgebed op locatie neemt iedereen zijn positie in. Zes slagers ontfermen zich over de slacht van de duizend lammeren en schapen die nog op de dijk achter het slachthuis staan te grazen.

270 euro
Tot een dag voor het Offerfeest, dat zeventig dagen na het einde van de ramadan wordt gevierd, kunnen belangstellenden voor de vaste prijs van 270 euro bij Yakhlaf een lam of schaap kopen. Alle duizend dieren zijn verkocht en het tempo voor het offerfeestteam ligt hoog.

Om half negen staat een dozijn mannen bij het slachthuis te wachten. De mensen zijn feestelijk gekleed. De meeste dragen een djellaba. Een enkeling kan kennelijk toch niet zonder broek en combineert de twee kledingstukken.

De mannen hebben allemaal een papier in hun hand met daarop een nummer en een tijdstip. "Als de betaling is voltooid, krijgen ze een nummer en een tijdslot toegewezen," vertelt Bilal Yakhlaf (29). Zijn vader, Mustapha Yakhlaf, is dertig jaar geleden samen met vijf broers het familiebedrijf begonnen.

Yakhlaf regelt normaal de financiën voor het bedrijf van zijn vader en ooms, maar één keer in het jaar moet ook hij eraan geloven en verruilt hij het kantoor in Amsterdam voor de slachtplaats in Zaandam. Daar struint hij in witte overall over het terrein, wenst hij mensen een fijn Offerfeest en helpt hij mee bij het afgiftepunt, waar klanten zich gestaag melden.

Verpakt in blauw plastic
Nadat het betaalbewijs is afgegeven, krijgt de klant een gefileerd dier mee. Het is ontdaan van maag, kop, milt en darmen - die mogen om gezondheidsredenen niet worden meegegeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Sommigen tillen het in blauw plastic gewikkelde dier op hun schouder naar de auto, anderen gebruiken de winkelwagens die door het familiebedrijf worden aangeboden. "Papa nog één, papa nog één," roept een meisje nadat haar vader een schaap in de kar heeft getild. "Maar de tweede is voor oma."

Wie zijn offer uitgebeend wil hebben, mag de volgende dag langskomen bij een van de slagerijen van de familie Yakhlaf.

Alle dieren worden bij Yakhlaf op islamitische wijze geslacht. Dat betekent dat de beesten niet verdoofd mogen zijn, maar ook dat ze geen pijn mogen lijden. Daarnaast moet de slachtplaats rein zijn, de slachter moslim en moet de halsslagader van het dier, terwijl de kop naar Mekka is gericht, in één beweging worden doorgesneden.

Lange dag
Dierenartsen en toezichthouders, ingehuurd door de NVWA, zijn de hele dag aanwezig om het zogenoemde dodingsproces te controleren. Zo moet een dier dat veertig seconden na de halssnede nog leeft, volgens de op 1 januari aangescherpte regels alsnog worden bedwelmd.

In de kantine schuin boven de slachtruimte, vertelt een toezichthouder, die 'absoluut niet bij naam genoemd mag worden', dat het belangrijk is om te letten op het dierenwelzijn. "Hoe gek dat ook klinkt in een slachthuis."

Een andere toezichthouder eet ondertussen een wit bolletje met boter en schuddebuikjes. "Het is een lange dag. We slachten van halfacht 's ochtends tot ongeveer zes uur vanavond."

Maar er is ook nog tijd voor ontspanning. Eén van de medewerkers die helpt met het fileren in de slagerij, staat in een met bloed bevlekte witte overal tussen de schapen. Hij wenst iedereen in het Arabisch een fijn Offerfeest, terwijl een collega alles vastlegt. "Die filmpjes worden heel goed bekeken op onze Facebook- en Instagrampagina's," zegt Yakhlaf.

Overzichtelijk en netjes
Bij het afgiftepunt maken de aanwezigen een praatje. Sommigen poseren met hun vers geslachte schaap, anderen maken foto's van de -ook voor hen - bijzondere aanblik van een rij opgehangen dieren.

Het lijkt logistiek goed geregeld bij het slachthuis. Zodra iemand met zijn feestmaal vertrekt, maakt de volgende alweer zijn opwachting. "Zo houden we het overzichtelijk en netjes."

Dat er ook protesten van Pegida-aanhangers zijn aangekondigd, doet Yakhlaf weinig. "Het is hun recht om te protesteren. Het is ons recht om het Offerfeest te vieren."

Lees ook: Offerfeest gebukt onder nieuwe '40 seconden-regel'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden