Topdrukte bij antikraakbureaus door We Are Here

De angst slaat toe bij vastgoedeigenaren, na de recente kraakacties van actiegroep We Are Here. Antikraakbureaus hebben het flink drukker.

De uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here hebben de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselbuurt moeten verlaten.Beeld Joris van Gennip

Uit een rondgang langs leegstandsbeheer­bedrijven blijkt dat er een piek zit in de vraag naar antikrakers, tijdelijke bewoners van een leegstaand gebouw of kantoorpand.

Bij Zwerfkei Tijdelijk Beheer gaat het om ongeveer 20 procent meer vastgoed dat moet worden beheerd, ook Ad Hoc Beheer ziet de vraag toenemen.

"Door alle media-aandacht slaat de angst nu wel echt toe, onze klanten zijn veel alerter," aldus directeur Claudia Duinisveld.

Realitysoap
De bureaus hebben het drukker gekregen nadat de kraakacties van We Are Here de laatste maanden in een soort realitysoap zijn veranderd. Onder enorme belangstelling van (nationale) media ontruimden de activisten maandagmiddag het rijtje woningen dat zij eerder dit jaar hadden gekraakt.

Hoewel de groep deze tactiek al jaren toepast om het lot van uitgeprocedeerden op de politieke agenda krijgen, was de belangstelling voor deze actie veel groter.

Niet alleen omdat de politieke gemoederen nog wat zijn verhit door de campagne voor de raadsverkiezingen, maar ook omdat de groep zich dit keer voormalige sociale huurwoningen toe-eigende, terwijl het voorheen vooral in bedrijfspanden zat.

Op de overspannen huizenmarkt in Amsterdam wordt daar met steeds minder begrip op gereageerd.

Bovendien grijpen rechtse partijen in Den Haag de recente kraakacties aan om te ageren tegen zowel het fenomeen kraken, als de problematiek van de uitgeprocedeerde asielzoekers, met nieuwe spoeddebatten in de Tweede Kamer tot gevolg.

Vergiskraak
"Het gaat echt een stuk harder de afgelopen maanden," bevestigt commercieel directeur Patrick Jansen van Zwerfkei de ontstane belangstelling voor leegstandbeheer. "Vastgoedeigenaren zijn beducht voor het politieke steekspel dat ontstaat zodra deze groep ergens binnen zit. Dat wil je te allen tijde zien te voorkomen."

En als een vastgoedeigenaar weken tot maanden later zijn pand terug heeft, meestal na een gang naar de rechter, zoekt die vaak alsnog bescherming.

"Wij konden een kantoorpand aan het Reigersbos beheren nadat We Are Here dit gebouw had verlaten. Net als alle berichtgeving over het gekraakte ADM-terrein, zet dit de vastgoedeigenaren weer op scherp," aldus Floris Komer van VPS Amsterdam.

Tik op de vingers
Onlangs nog gaf de rechter woningcorporatie Ymere een tik op de vingers omdat die had verzuimd om alle leegstaande woningen in de Rudolf Dieselstraat op tijd te laten voorzien van kraakwachten.

Een woning waar dit wel was gebeurd, kreeg landelijke bekendheid, omdat de antikraakhuurder van deze woning nietsvermoedend stond te douchen toen We Are Here activisten toch naar binnen kwamen. Dit werd door de advocaat van de activisten een 'vergiskraak' genoemd.

Maar Duinisveld spreekt van wildwesttoestanden. "We houden hier onze adem in, dat dit onze mensen niet hoeft te overkomen."

Leegstaande gebouwen zijn juridisch gezien beschermd zodra er antikrakers of kraakwachters woonachtig zijn. Als hier toch een poging tot kraken wordt gedaan, beoordeelt de politie dit doorgaans als huisvredebreuk waartegen direct wordt opgetreden.

Aanbod stijgt
Toen de groep We Are Here dinsdag de Rudolf Dieselstraat moest verlaten, probeerden zij een pand aan de Weesperzijde binnen te komen. Kraakwachten van VPS die hier woonden, konden dit voorkomen door de deur te blokkeren en snel de politie te bellen. Uiteindelijk betrok de We Are Here-groep een leegstaand kantoor in Amstelveen.

Patrick Jansen van Zwerfkei ziet ook nog een voordeel. Door het groeiende aanbod van leegstaande gebouwen dat moet worden beheerd, stijgt het aanbod voor mensen die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. "Het leeft nu enorm, dus wij kunnen iets meer mensen plaatsen dan normaal."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden