Topcrimineel Mink Kok: ik kan niet terug naar Nederland

Topcrimineel Mink Kok is na een gevangenisstraf van 4,5 jaar in Libanon sinds februari weer een vrij man, maar zegt niet terug naar Nederland te kunnen.

Koen Voskuil
Een auto met rechts achterin topcrimineel Mink K. verlaat in 2000 onder zware bewaking het gerechtsgebouw in Amsterdam Osdorp. Beeld Archieffoto anp
Een auto met rechts achterin topcrimineel Mink K. verlaat in 2000 onder zware bewaking het gerechtsgebouw in Amsterdam Osdorp.Beeld Archieffoto anp

Hij zegt dat zijn paspoort in beslag is genomen vanwege een miljoenenschuld bij de belasting, die stamt uit het IRT-tijdperk.

Volgens Kok wil de belastingdienst vele miljoenen van hem zien vanwege winsten die hij heeft gemaakt in de IRT-jaren 1992, 1993 en 1994. "Dit gaat om respectievelijk 3,6 miljoen, 3,6 miljoen en 1,4 miljoen gulden.

Daarbovenop rekenen ze nog rente en de kosten voor gerechtsdeurwaarders, dus dat loopt lekker op. Dit gebruiken ze nu om moeilijk te doen over mijn paspoort."

IRT
Mink Kok is één van de criminelen die gebruik wist te maken van een later veelbekritiseerde opsporingsmethode door de politie. Interregionale rechercheteams (IRT's) lieten drugstransporten bewust doorgaan om zo bij de top van de organisatie van de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma te komen.

Criminelen wisten hiervan en maakten onder de ogen van justitie miljoenenwinsten.

Kok zat 4,5 jaar vast vanwege betrokkenheid bij een partij cocaïne van 53 kilo, die hij zelf ontkent. Op 1 februari mocht hij de gevangenis verlaten. Zijn aanvaring met de belastingdienst vertelt hij in weekblad Panorama, dat de topcrimineel in Libanon heeft opgezocht. De Amsterdamse crimineel, die getrouwd is met een Libanese vrouw, werd in 2011 in Beiroet opgepakt.

Draaglijk
Hij kwam in de beruchte Libanese Roumieh-gevangenis terecht, waar hij tussen de terroristen en ter dood-veroordeelden kwam.

Aanvankelijk wist hij zijn verblijf in de cel draaglijk te maken door airconditioning, een breedbeeld-tv en een Playstation-spelcomputer te regelen.

Aan dat vrije regime kwam in 2014 een einde. Een gevangenisopstand ontstond, waarbij gedetineerden protesteren tegen de hevige martelingen van terroristen.

Kok: "De muren trilden, rookpluimen stegen op, de geur van buskruit bleef nog dagen hangen. En dan dat geschreeuw dat je op de achtergrond hoorde, angstaanjagend."

null Beeld Archieffoto
Beeld Archieffoto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden