Update

'Topcrimineel Mink K. opgepakt in Libanon'

Topcrimineel Mink K. is aangehouden in Libanon. Dat zegt een verslaggeefster van de Libanese krant The Daily Star. K. zit vast in verband met een partij cocaïne van 53 kilo. Volgens de krant is K. in het noorden van de Libanese hoofdstad Beiroet aangehouden.

Een auto met rechts achterin topcrimineel Mink K. in 2000. © ANP Beeld
Een auto met rechts achterin topcrimineel Mink K. in 2000. © ANP

K. is samen met een Ier en een Palestijn gearresteerd. De Daily Star zegt dat het drietal uit Europa is gekomen met het plan om de partij drugs te verkopen. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau in Beiroet.

Nog geen bevestiging
Het Openbaar Ministerie kan de aanhouding van K. niet bevestigen, omdat het om een zaak gaat die in Libanon speelt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat een Nederlander is aangehouden in Libanon. Waarvoor en wanneer de aanhouding is verricht, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De advocaat van Mink K., Nico Meijering, zegt ook van niets te weten en is bezig informatie te vergaren over de mogelijke arrestatie van zijn cliënt. K.'s andere advocaat, Adèle van der Plas, was nog niet bereikbaar.

Amsterdamse onderwereld
Mink K. is al jaren een bekende figuur in de Amsterdamse onderwereld. Hij werd veroordeeld voor drugs- en wapenhandel. In september 1999 hield de politie K. aan, nadat er meer dan 200 vuurwapens waren gevonden in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam.

K. heeft na de dood van Klaas Bruinsma samengewerkt met Dino Soerel, Stanley Hillis en Jan Femer. Deze zeer gewelddadige groep beschikte over geheime politiedossiers.

Ook zou hij een prominente rol hebben gespeeld bij het op de markt brengen van 15.000 kilo cocaïne door politie en justitie tussen 1991 en 1994.

Moord drugshandelaar
In 2007 is hij vrijgesproken van de moord in 1993 op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Van der Heiden kwam om toen een tas met explosieven aan de voordeur van zijn woning ontplofte.

Politie en justitie zijn jaren bezig geweest met het onderzoek naar de liquidatie, maar bleven met bewijsproblemen kampen.

Dubbelrol
K. is ook de man van de dubbelrol. Behalve 'topcrimineel' was hij politie-informant. In 1998 sloot K. een deal met Fred Teeven, toen officier van justitie in Amsterdam. Teeven hoopte met hulp van K. informatie te achterhalen over de IRT-affaire.

De Telegraaf meldde in 2006 dat de groep rond K. miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel. Het stuk was deels gebaseerd op documenten van de BVD, de voorloper van de inlichtingendienst AIVD.

De staatsgeheime stukken zouden door BVD'er Paul H. uit het gebouw van de BVD zijn meegenomen, waardoor de inhoud ervan op straat terechtkwam. Paul H. kreeg twee jaar gevangenisstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden