Topatleten en amateurs

Zestigduizend mensen verschijnen aan de start van de Dam tot Damloop, de meesten om te rennen. Twintigduizend mensen gaan dit weekeinde wandelend of fietsend naar Zaandam. De meeste deelnemers gaan voor het plezier, maar zondag is het voor sommigen ook menens.

Duizenden wedstrijd-en recreatielopers aan de start van de Dam tot Damloop. Archieffoto 2007 © anp

De trouwe toeschouwer bij de Dam tot Damloop heeft in de loop der jaren menig topatleet in pakweg drie kwartier de oversteek van Amsterdam naar Zaandam zien maken. Het blijft elke keer opnieuw indrukwekkend te zien hoe lichtvoetige Kenianen in een moordend tempo de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) grijnzend verorberen.

Toch komt de enorme populariteit van het evenement op het conto van de stoere trimmer en de dappere recreant. De Dam tot Damloop is uitgegroeid tot grootste in zijn soort. Komende zondag gaan zo'n veertigduizend mensen rennen; met de fietsers en de wandelaars erbij komen dit weekeinde zelfs zestigduizend mensen in beweging. Om het festijn in goede banen te leiden, zijn duizend vrijwilligers in touw.

Maar meer dan normaal zal dit keer toch naar de toppers worden gekeken. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen, in Londen. Veel atleten moeten zich nog zien te kwalificeren. De 27ste Dam tot Damloop vormt voor menigeen een cruciale test.

Zo staat bij de vrouwen voor Lornah Kiplagat 'Londen' op het spel. De in Kenia geboren Nederlandse favoriet bereidt zich 'van Dam tot Dam' voor op de marathon van Amsterdam, die op 16 oktober wordt gehouden. Dan wil Kiplagat de limiet lopen voor de Olympische Spelen van 2012; daar wordt een tijd van 2.27.57 uur voor verlangd. Na veel blessureleed is Kiplagat zover dat zij zondag tussen Amsterdam en Zaandam 'in de hoogste versnelling' de oversteek wil wagen om te voelen waar zij werkelijk staat.

Bij de mannen wil de Nederlandse topper Michel Butter zichzelf in de Dam tot Damloop serieus testen voor de marathon van Amsterdam, die tevens geldt als Nederlands kampioenschap. Butter heeft pas één marathon in zijn leven gelopen, wel meteen in 2.17 uur. Dat is beduidend sneller dan de debuuttijd van de huidige kampioen van Nederland Koen Raymaekers (2.23 uur), die echter veel meer ervaring heeft.

Butter zal zich zondag mengen in de temposlag die ongetwijfeld wordt geleid door Leonard Patrick Komon, de grote publiekstrekker. De jonge Keniaan baarde vorig jaar opzien door zowel op de 10 km (26.44) als de 15 km (41.13) op de weg een wereldrecord te vestigen. Komon wil het parcoursrecord, met 44.45 minuten sinds 1997 op naam van de Keniaan Paul Koech verbreken.

Komon kan concurrentie verwachten van zijn landgenoten John Mwangangi, de titelverdediger, en Philemon Rono, onlangs winnaar van de tien mijl van Tilburg (47.22).
Diep in de schaduw van deze atleten zullen duizenden deelnemers op hun manier afzien maar evenzeer genieten van de unieke entourage die de Dam tot Damloop zijn eigen, bijzondere karakter geeft. (Harry ten Asbroek)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden