Topambtenaren zagen niks in financiering van Arena

De rijksbijdrage van 10 miljoen gulden (4,5 miljoen euro) aan de bouw van de Amsterdam Arena stuitte op verzet van Haagse topambtenaren, blijkt uit interne documenten die sinds dinsdag zijn in te zien bij het Nationaal Archief.

De Arena opent in 1996. De bouwkosten bedragen 127 miljoen euroBeeld anp

Er moet hard om zijn gelachen op het toenmalige ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC). In een briefje, uit de zomer van 1991, reageert topambtenaar Harry Kramer honend op het idee de nog te bouwen Amsterdam Arena mede te financieren met behulp van omroepgelden.

Daar is een deal voor nodig tussen de NOS, Ajax en de stadiondirectie over de uitzendrechten van de wedstrijden die Ajax in het stadion zal gaan spelen. Het idee komt van PvdA-Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven.

Topambtenaar Kramer beschouwt het als een 'ingewikkelde truc'. Als de uitzendrechten zo'n goed onderpand zijn, moeten er andere geldschieters zijn te vinden. Maar de vraag is of het wel zo'n goed onderpand is, schrijft Kramer in een notitie van 11 juni 1991. De prijzen van de rechten kunnen sterk fluctueren, waarschuwt hij.

Olympisch Stadion
'Gaat het goed met Ajax of slecht? Het wedstrijdverloop van aanstaande zondag kan bijvoorbeeld meer dan 100% in de prijs verschil maken.' Dat weekend eindigt het seizoen 1990-1991 voor Ajax in een anticlimax, als PSV op doelsaldo kampioen wordt.

Als Kramer zijn notitie een paar ­weken later doorstuurt naar minister van WVC Hedy d'Ancona, heeft hij er weinig aan toe te voegen, 'anders dan de opmerking dat Ajax geen kam­pioen van Nederland is geworden'.

Het plan voor een nieuw stadion, ter vervanging van De Meer, is al niet onomstreden. In dezelfde periode waarin het stadsbestuur en Ajax het budget van 200 miljoen gulden bij elkaar proberen te krijgen, is de gemeente van plan het Olympisch Stadion te slopen. Dat plan, dat later van tafel zal gaan, is koren op de molen van topambtenaren in Den Haag.

'Per slot kan het Olympisch Stadion veel goedkoper tot een modern en bijdetijds stadion worden gerenoveerd zoals men in Wenen kan zien aan het Prater stadion!' schrijft Jaap Wijnhoud in 1991 als ambtelijk topadviseur van premier Ruud Lubbers.

Poldercompromis
De financiering van de Amsterdam Arena is dan al grotendeels rond. Er ontbreekt nog tien procent van het budget, twintig miljoen gulden, waarvoor Amsterdam aanklopt bij de regering.

Ondanks de ambtelijke bezwaren wil minister d'Ancona het volle bedrag op tafel leggen - inclusief een voorschot van 6 miljoen gulden aan uitzendrechten. Maar het ministerie van Financiën ligt dwars, vooral over het voornemen inkomsten uit de verkoop van Krasloten in te zetten. Dat zal leiden tot een gat in de begroting, waarschuwt het ministerie.

Het verzet mondt uit in een poldercompromis, waarbij het rijk uiteindelijk tien miljoen gulden bijdraagt. ­Inclusief het eerder weggehoonde voorschot op de uitzendrechten.

De Arena opent in 1996. De bouwkosten bedragen 127 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden