Topadvocaten over bedreiging Paul Vugts: 'Te gek voor woorden'

Vooraanstaande strafadvocaten noemen het 'ontoelaatbaar' dat Paroolverslaggever Paul Vugts al sinds begin oktober zwaarbewaakt zijn werk moet doen, na concrete dreiging uit het criminele milieu.

Maarten van Dun
Inez Weski: 'De journalist is net als de rechter een van de pijlers van de rechtsstaat. Dat blijft een fragiel gegeven.' Beeld anp
Inez Weski: 'De journalist is net als de rechter een van de pijlers van de rechtsstaat. Dat blijft een fragiel gegeven.'Beeld anp

Bénédicte Ficq

"Het is ontoelaatbaar dat journalisten hun werk niet kunnen doen omdat ze worden bedreigd. Ik wil mij daar krachtig tegen uitspreken. Ik ken Paul als iemand die objectief, evenwichtig en genuanceerd zijn werk doet, waarbij hij alle kanten aan het woord laat."

"Laat er geen misverstand over bestaan: geen enkele journalist mag worden bedreigd. Dit is emotioneel, omdat je ziet dat er wordt geknabbeld aan de vrije uitoefening van iemands beroep."

"Iedereen die een rol heeft in de democratische rechtstaat moet zijn werk kunnen doen. Als iemand dit leest die aan de wortel staat van deze dreiging, dan hoop ik dat diegene beseft dat dit écht niet kan."

Bénédicte Ficq. Beeld anp
Bénédicte Ficq.Beeld anp

Nico Meijering

"Ik vraag mij af of die gasten zich realiseren dat ze geen bijstand zullen krijgen van prominente strafadvocaten, die Paul kennen als een kundig, goed ingevoerde misdaadjournalist. Het moet niet gekker worden."

"In het strafproces heb je een aantal belangrijke partijen: de verdachte, zijn advocaat, het Openbaar Ministerie, de rechters en de media. In de huidige tijd zijn onafhankelijke media misschien wel de belangrijkste partij. Als journalisten het werk onmogelijk wordt gemaakt, betekent dat ook dat een fatsoenlijke verdediging van een verdachte in hoge mate wordt belemmerd."

"Ik ken Paul al bijna zolang ik dit werk doe. Ik ken hem als een kundige, goed ingevoerde misdaadjournalist, die meer dan redelijk is."

Nico Meijering. Beeld anp
Nico Meijering.Beeld anp

Sander Janssen

"Ik heb Paul in al die jaren nooit op tendentieuze berichtgeving kunnen betrappen. Hij baseert zich op hoor- en wederhoor en doet zijn werk op een nette manier. Buiten dat: niemand verdient het te worden bedreigd."

"Het is onacceptabel dat misdaadjournalisten hun werk niet kunnen doen, zij zijn belangrijk voor de journalistiek én de rechtsstraat. Professionele deelnemers aan het strafproces, zoals advocaten, officieren van justitie en rechters, maar zeker ook journalisten, moeten onbedreigd hun werk kunnen doen."

Sander Janssen. Beeld anp
Sander Janssen.Beeld anp

Inez Weski

"In deze wereld van verholen belangen en desinformatie is niet te zien wie je hoeder en wie je vijand is. Het lijkt alsof de bedreigde in een web van verdichtsels terecht is gekomen. De journalist is net als de rechter een van de pijlers van de rechtsstaat en het is zorgelijk als die zou kunnen worden afgebrokkeld. Het blijft een fragiel gegeven."

Jan-Hein Kuijpers

"Ik baal er van dat het zo loopt met de veiligheid van Paul. Je weet nooit hoe serieus dergelijke bedreigingen zijn en uit welke hoek ze komen. In het geval van Paul lijkt het serieus te zijn."

"Hij zal altijd blijven doen wat hij doet, het verslaan van met name de Amsterdam gerelateerde misdaad, daar zal niemand hem vanaf kunnen houden en dat siert hem."

"Zelfs nu verschijnt hij met regelmaat bij zittingen in strafzaken die ik doe. Hij heeft dan een trosje commando's om zich heen. Hij moet het zwaar hebben maar hij werkt zich er manmoedig doorheen, altijd vrolijk. Alle respect."

Jan-Hein Kuijpers. Beeld anp
Jan-Hein Kuijpers.Beeld anp

Sixten Bordewijk

"Hij gaat altijd correct te werk en past telkens hoor en wederhoor toe. Als hij daar vervolgens over schrijft, is het te gek voor woorden als hij daardoor gevaar loopt. Wij hebben Paul leren kennen als iemand die zo zorgvuldig mogelijk zijn werk doet. Dat hij daardoor niet meer thuis kan wonen, maakt het dat dit ons ook persoonlijk raakt."

Lees ook: 'De plek van Paul Vugts op de redactie is al te lang leeg' en Misdaadjournalist Paul Vugts op geheime locatie vanwege dreiging

Sixten Bordewijk Beeld .
Sixten BordewijkBeeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden