Topadvocate van Boston-verdachte redde ook Unabomber van doodstraf

De 60-jarige topadvocate Judy Clarke kan het verschil maken tussen leven en dood voor Dzjochar Tsarnajev, de 19-jarige verdachte van de aanslag op de marathon van Boston. Ze redde eerder moordenaars van de doodstraf, waaronder 'Unabomber' Ted Kaczinsky. De advocate staat erom bekend dat ze 'onmogelijke zaken' kan winnen.

Sacha Kester
Advocate Judy Clarke Beeld reuters
Advocate Judy ClarkeBeeld reuters

Naast de Unabomber verdedigde Clarke ook Susan Smith, die haar twee kinderen verdronk; en onlangs nog Jared Loughner, de man die in januari 2011 zes mensen doodschoot en Congreslid Gabrielle Giffords zeer ernstig verwondde. Ze hebben allemaal levenslang gekregen in plaats van de doodstraf.

Clarke wordt geroemd als de meest low-profile high-profile advocaat van de VS. Volgens de New York Times heeft ze een 'bescheiden stijl die haar encyclopedische kennis van de wet maskeert' en doet ze, in tegenstelling tot de meeste grote advocaten, haar best om zelf uit de schijnwerpers te blijven. Clarke geeft zelden interviews en belt meestal niet terug als journalisten haar willen spreken.

'Haar grootste kwaliteit is haar talent om contact te maken met mensen die door de rest van de wereld worden veracht', zegt haar vriendin en collega Laurie Shanks tegen de Daily Beast. 'Ze weet niet alleen hun vertrouwen te winnen, maar maakt ook voor anderen begrijpelijk waarom iemand tot zijn daden is gekomen. (...) Het is gemakkelijk om naar iemand die iets gruwelijks heeft gedaan te kijken en een monster te zien. Het is erg moeilijk om naar een monster te kijken en te zien dat het een mens is. Zij kan dat.'

Volgens collega Donald Rehkopf junior, die met haar samenwerkte in de zaak-Loughner, dwingt haar manier van werken bewondering af. 'Ik vergelijk haar met het karakter Sherlock Holmes, die iets dat slechts een onbeduidend stukje bewijs lijkt op waarde kan schatten.'

De topadvocate lijkt te leven voor haar werk. De schijnwerpers trekken haar niet, maar het is haar ook niet te doen om het geld. Nadat ze in 1996 de zaak van Susan Smith had gewonnen, stortte ze de ruim 80.000 dollar (60.700 euro) terug die haar door de rechter werd toegekend. Ze zei dat het maar moest worden gebruikt om mensen te helpen die geen geld hebben voor hun verdediging.

De verwachting is dat Clarke zal proberen om een deal te sluiten (bijvoorbeeld levenslang in ruil voor informatie) om te voorkomen dat de 19-jarige Tsarnajev door een jury moet worden veroordeeld.

Dzjochar Tsarnajev Beeld ap
Dzjochar TsarnajevBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden