PlusPS

Topadvocaat Peter Wakkie: 'Het mag wel ietsje rustiger'

Topadvocaat Peter Wakkie (68) waande zich vorige maand in een slechte film toen hij in Madrid werd opgepakt en verhoord. 'Tachtig procent van het leven bestaat uit toeval.'

Peter Wakkie: 'Je moet nakomen wat je hebt toegezegd, zo ben ik opgevoed'Beeld Linda Stulic

"De volgende keer accepteer ik zo'n benoeming niet meer. Dat is geen kritiek op de Ondernemingskamer. Maar een groot internationaal conflict oplossen zonder de aanwezigheid van financiële middelen, dat doe ik niet meer."

Peter Wakkie heeft de naam bij tegenwind nog verbetener te worden. "Maar ik ben nu 68 jaar, sinds afgelopen vrijdag ben ik voor de tweede keer grootvader. Het mag wel ietsje rustiger. Ik wil ook tijd voor de leuke dingen in het leven."

Zoiets zei Wakkie twaalf jaar geleden in een interview ook al eens: "Ik word een dagje ouder en wil wel een rustiger bestaan."

Daar is sindsdien weinig van terechtgekomen. Tot 2009 zat hij in de directie van Ahold. Daarna begon hij zijn eigen kantoor in Oud-Zuid, in een pand van Cor van Zadelhoff, waar hij ondernemingen adviseert bij strategische keuzes. Tussen de bedrijven door deed hij net als vroeger een aantal aansprekende zaken als advocaat: de nv Ajax tegen het 'kamp-Cruijff' bijvoorbeeld. In 2013 voorkwam Wakkie als bestuurder van de Stichting KPN een vijandige overname door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim.

Ook is hij commissaris, bij onder meer TomTom en informatiebedrijf Wolters Kluwer. Alsof dat niet genoeg is, staat hij op een lijstje met namen van mensen die de Ondernemingskamer kan inschakelen om als onafhankelijk bewindvoerder te opereren bij een bedrijf. In internationaal opzicht een bijzondere functie, die veel ruimte geeft om geschillen te beslechten.

"Het zou me niet te veel tijd kosten, werd me gezegd toen ik eind 2014 werd benoemd als interim-bestuurder bij Zed+. Het begon me te dagen dat het wel eens anders zou kunnen zijn toen de dossiers in dozen op een steekwagen naar binnen werden gereden."

We zijn ruim twee jaar verder en ook nu heeft Wakkie de handen nog vol aan de perikelen bij app-bouwer Zed+. De zeeën gaan hoog tussen de Russische en Spaanse eigenaren. Mediaondernemer Derk Sauer, korte tijd commissaris bij Zed+, waarschuwde Wakkie dat hij zich in een wespennest begaf. "Toen had ik de functie al aanvaard. Dan doe je je plicht en ga je door."

De Spaanse tak van het concern beticht Wakkie van het heulen met corrupte Russen en het welbewust aansturen op een faillissement. Vanwege die beschuldiging werd Wakkie vorige maand door de Spaanse Fiod gearresteerd en een dag lang verhoord. Afgelopen vrijdag leverde hij een set documenten in waarmee hij zichzelf bij de Spaanse justitie denkt te kunnen vrijpleiten.

Was u verrast door de arrestatie?
"Ik had wel een voorgevoel dat er iets stond te gebeuren toen ik naar Madrid vloog. In de week voorafgaand aan mijn arrestatie verschenen opeens grote stukken over mij bij El Confidencial (een Spaanse onlinekrant die een trits aan verdachtmakingen tegen Wakkie heeft gepubliceerd, BS)."

"Dat verscheen allemaal zonder dat mij ooit om een weerwoord was gevraagd. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt. Ik werd op die website ook van zaken beticht waar ik helemaal niet over ondervraagd ben, zoals lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. Dat raakt echt kant noch wal."

Een nieuwe ervaring voor de door de wol geverfde advocaat, die door NRC Handelsblad ooit werd omschreven als 'de hulplijn van corporate Nederland'. Die bijnaam heeft hij vooral te danken aan de wijze waarop hij het boekhoudschandaal bij Ahold oploste en schikkingen sloot met de Amerikaanse justitie.

"Tachtig procent in het leven bestaat uit toeval. Op een zondagochtend in 2003 werd ik gebeld met de vraag even te komen helpen bij Ahold. Normaliter neem ik om negen uur 's ochtends op zondag de telefoon niet op. Nu wel. Puur toeval. Zo gaat dat in het leven."

Als interim-bestuurder met een mandaat van de Ondernemingskamer, een onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof gespecialiseerd in geschillen binnen ondernemingen, beschikt Wakkie over vergaande bevoegdheden.

De inmiddels mede door Wakkies toedoen terzijde geschoven oprichter van Zed+, de Spanjaard Javier Pérez Dolset, deed daar onlangs in deze krant zijn beklag over: "Niemand controleert degenen die de rechters vertegenwoordigen. Ze kunnen doen wat ze willen."

Peter Wakkie: 'Ik word een dagje ouder en wil wel een rustiger bestaan'Beeld Linda Stulic

Maar volgens Wakkie is zijn slagkracht in dit geval beperkt. "Het gaat om een internationaal conflict bij een bedrijf dat geen geld in kas heeft. Als er geld was geweest, had ik interim-managers ingehuurd om uit te vliegen en zaken uit te zoeken. En dan had de ene partij de andere kunnen uitkopen. Zo los je doorgaans dit soort conflicten op."

"Zonder geld is het heel lastig werken. Als ik geweten had dat er geen geld was, was ik er niet aan begonnen. Ik werk al anderhalf jaar zonder salaris. Maar er is inmiddels wel een doorbraak, want de Spaanse eigenaar is uit zijn functie gezet en de weg is vrij voor een overname."

Er ligt een handvol uitspraken van de Ondernemings­kamer over de ruzies in Zed+. Is het wel wenselijk dat er zo'n beslag wordt gelegd op de capaciteit van de Nederlandse rechtspraak terwijl er geen enkele band met Neder­land is, buiten het feit dat de holding Amsterdam als officiële vestigingsplaats heeft?
"Juist vanwege de kwaliteit van onze rechtspraak geldt Nederland als een goede vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Onze rechtspraak is een kenmerk van onze cultuur, dat lijkt me toch een groot goed."

Vanuit Spanje bent u ervan beticht dubbele petten te hebben gedragen. In 2015 was u bestuurder van Zed+ én voorzitter van een stichting die indirect gelieerd is aan een van de Russische aandeelhouders, het bedrijf Vimpelcom.
"Die twee functies hadden niets met elkaar te maken. Wel had Vimpelcom toen net het contract met Zed+ in Rusland opgezegd. Ik dacht op een gegeven moment: die stichting biedt misschien een ingang om de Russen weer aan boord te krijgen, wat essentieel was voor het voortbestaan van Zed+. Dat zagen de Spanjaarden aanvankelijk ook als voordeel. Pas toen de verhoudingen verslechterden, gingen ze daar anders naar kijken."

In 2015 bent u opgestapt als commissaris van ABN Amro. U bleef hardnekkig een salarisverhoging verdedigen die vriend en vijand te gortig vonden. 'Zo scherp als hij is als toonaangevend zakenjurist, zo zwak staat blijkbaar zijn maatschappelijke antenne afgesteld als het gaat om beloningen,' schreef de Volkskrant.
"Het ging erom dat afspraken niet werden nagekomen. Een gemaakte afspraak kom je na. Punt. Zo werk ik altijd.

Waar komt die onverzettelijkheid vandaan, kreeg u die van huis uit mee?
"Misschien zit dat wel in de familie, ja. Je moet nakomen wat je hebt toegezegd, zo ben ik opgevoed. Niet met alle winden meewaaien."

U bent geboren en getogen in Rotterdam. Voelt u zich nog Rotterdammer?
"De eerste achttien jaar heb ik daar gewoond. Sinds 2003 woon ik hier in Oud-Zuid en nu ben ik een mengeling van Rotterdam en Amsterdam."

Hoe brengt u uw vrije tijd door?
"Hardlopen gaat niet meer zo goed. Ik heb een zoontje dat tegenwoordig bij AFC meespeelt in de interne competitie voor 5- tot 7-jarigen. Die hebben hun eigen Champions League. Zijn team is AC Milan, dat coach ik. Nee hoor, dat is niet vermoeiend, zo'n klein kind. Dat houdt je jong."

Volgt u de politieke discussies in de stad, over de drukte bijvoorbeeld?
"Daar merk ik hier in Zuid niks van, dat houdt me niet bezig. Ik hoor wel veel vrienden klagen over erfpacht. Zelf heb ik een huis dat op eigen grond staat, dus ik heb nergens last van. Ik heb me er niet in verdiept, maar ik zou niet weten waarom je nu veel geld zou gaan uitgeven om die erfpacht af te kopen."

Als beginnend advocaat werkte u eind jaren zeventig in New York. Hoe kijkt u aan tegen president Trump?
"Erg verontrustend wat ie allemaal doet. Nu weer de rechters die hij in het vizier heeft. Ongelooflijk, dat ie dan spreekt van een so-called judge. Het is gevaarlijk, maar ik verwacht dat de jongere generatie over vier jaar massaal naar de stembus gaat en Trump naar huis zal sturen."

Lees ook: 'Ondernemingskamer geeft Wakkie ten onrechte de vrije hand' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden