Top Woonzorg wil omstreden fusie doordrukken

De top van de Amsterdamse woningcorporatie Woonzorg Nederland probeert een omstreden fusie met zorginstelling Habion door te drukken. De ondernemingsraad heeft die geblokkeerd, topman Marco Meerdink is teruggetreden, maar de strijd duurt voort.

Ton Damen
Wooncomplex Flesseman op de Sint Anthoniesbreestraat Beeld Woonzorg.nl
Wooncomplex Flesseman op de Sint AnthoniesbreestraatBeeld Woonzorg.nl

Dit blijkt uit correspondentie tussen Woonzorg Nederland en de ondernemingsraad. De fusie, die het personeel van Woonzorg (met 47.000 seniorenwoningen) niet ziet zitten, is nog niet aangekondigd. Niettemin werd vorig jaar vertrouwelijk een intentieovereenkomst getekend met Habion. Het samenwerkingsrapport heet Versnellen en verbeteren en dateert van 19 augustus.

De ondernemingsraad wist van niets en praat pas sinds februari met de directie. De nieuwe topman, John Kauffeld, wil volgens betrokkenen de fusie doorzetten. De or weigert commentaar. Woonzorg stelt 'constructief met de or en het Huurdersplatform' te praten. Verder zou geen sprake zijn van een fusie maar van 'een personele unie'.

Op 4 november 2014 schreef de or een boze brief aan Meerdink over de fusie. Daarin sprak de raad van een zwakke directie; de organisatie is niet 'in control' en de woorden zigzagkoers en geldverslindend vielen. Op 20 november schreef Meerdink terug dat hij erkent dat de or gepasseerd is. Daarna trad hij terug uit de directie. Hij bleef echter directeur van zorgorganisatie Espria, die hij al eerder zo'n 'personele unie' met de corporatie had laten aangaan.

De or ziet geen voordeel in de samenwerking en stelt dat een lopende reorganisatie bij Woonzorg Nederland nog niet klaar is. De band met Espria wordt momenteel weer ontvlochten. Nadat deze fusie in 2009 door het ministerie van Volkshuisvesting was verboden, zette Meerdink toch door. De ondernemingsraad van Woonzorg Nederland spreekt van bestuurlijke chaos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden