Top van misdaad op de Wallen is Nederlands

De Oudezijds Achterburgwal als de avond valt. Het uitvoerende werk op de Wallen is voor criminelen uit Oost- en Midden-Europa, maar aan de top opereren Nederlanders. Foto Klaas Fopma

De georganiseerde misdaad in het hart van de Amsterdamse binnenstad wordt vooral bedreven door criminelen van Nederlandse origine. Bij vrouwenhandel zijn 'op operationeel niveau' criminelen uit Midden- en Oost-Europa betrokken.

Ondertussen kopen Chinezen steeds meer onroerend goed. In de massagesalons, waar illegaal seks wordt aangeboden, heeft 'mogelijk' de Chinese maffia de hand.

Dat concludeert projectgroep Emergo van gemeente, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst. Zij hebben de zware misdaad in het stadshart vier jaar onderzocht in 'een poging de verkokering in de aanpak van criminaliteit op te heffen'.

Witwassen, drugs-en mensenhandel

Vanuit het project Emergo zijn zes grote strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen, drugshandel en mensenhandel opgezet. Daarnaast lichtten de onderzoekers drie sectoren door - de raamprostitutie, de coffeeshops en de (laagwaardige) hotelsector - en deden ze onderzoek naar 69 'sleutelfiguren'.

Het is niet zo dat maffia-achtige organisaties bijvoorbeeld de Wallen in hun greep houden, zo blijkt.

De onderzoekers stellen vast dat de zware georganiseerde misdaad in het postcodegebied 1012 (de Wallen en omgeving tot de Spuistraat) vele verschijningsvormen heeft.

Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten en burgemeester Eberhard van der Laan nemen het rapport aan het slot van Emergo vanmiddag in het Bethaniënklooster op de Wallen in ontvangst.

Veelvormige misdaad
'De veelvormigheid van de misdaad reikt van vrouwenhandel, frauduleuze coffeeshops en illegale hotels tot wietteelt, belastingontduiking en witwasoperaties,' zo concluderen de onderzoekers. 'Deze vormen van misdaad gaan soms samen, soms worden zij los van elkaar bedreven.'

Criminelen bezitten prostitutiepanden of raamverhuurbedrijven of bedrijven 'indirect' criminaliteit door bijvoorbeeld drugs in panden van derden op te slaan of misdaadwinsten via banken weg te sluizen.

Aangezien de georganiseerde misdaad in het stadshart veelvormig is, kan die 'alleen worden tegengegaan met een strategie die even veelvoudig is', staat in het rapport. 'De zware misdaad is op tal van manieren ingebed in het hart van de stad. Het is een fenomeen dat alleen kan worden overwonnen door een overheid die op vele actiefronten niet versaagt, maar juist bereid is langdurig en stelselmatig haar bestuurlijke, strafrechtelijke en fiscale middelen in te (blijven) zetten.'

Meer onderzoek
De onderzoekers willen dat de gehele coffeeshopbranche én die van de growshops worden doorgelicht en dat op allerhande manieren nog verder onderzoek gedaan wordt naar de (criminele verbanden achter) de raamprostitutie.

Wat de coffeeshops betreft, geven de opstellers van de rapportage het advies behalve de exploitanten en leidinggevenden ook alle medewerkers te screenen.

Bovendien moet de overheid in de visie van de onderzoekers meer mogelijkheden creëren om ook de aanbieders van kansspelen, de belwinkels, minisupermarktjes en souvenirshops te onderzoeken en, waar mogelijk, ook die branches onder de werking van de Wet bibob (bevordering integriteisbeoordelingen door het openbaar bestuur).

Vandaag in Het Parool een voorpublicatie uit het nieuw verschenen boek van Paul Vugts: 'De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden