Top UvA: 'Het systeem kraakt'

De top van de Universiteit van Amsterdam (UvA) slaat in een open brief aan de Tweede Kamer en het kabinet alarm over de 'structurele onderfinanciering van onderwijs en onderzoek'.

ANP/Het Parool
'Het is tijd dat politici en bewindslieden zich realiseren dat het systeem kraakt, tegen grenzen aanloopt en dat er echt niets meer af kan.' Beeld Eva Plevier
'Het is tijd dat politici en bewindslieden zich realiseren dat het systeem kraakt, tegen grenzen aanloopt en dat er echt niets meer af kan.'Beeld Eva Plevier

Het is volgens de briefschrijvers 'tijd dat politici en bewindslieden zich realiseren dat het systeem kraakt, tegen grenzen aanloopt en dat er echt niets meer af kan.'

Wie niet investeert in onderwijs en onderzoek legt een hypotheek op de toekomst, stellen onder meer rector magnificus Karen Maex en voorzitter van college van bestuur Geert ten Dam in het epistel aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en de leden van de onderwijscommissie. Ze maken zich zeer grote zorgen over extra bezuinigingen.

Structurele onderfinanciering
'Maar het kan niet nóg efficiënter, het kan niet nóg doelmatiger. In onze sector is de structurele onderfinanciering van onderwijs en onderzoek al jaren bestreden door steeds harder en langer te werken. Het hielp niet dat in dezelfde periode de regel- en verantwoordingsdruk alleen maar toenam,' zeggen ze.

Door het achterblijven van middelen voor onderzoek dreigt 'de essentie van de universiteit - de verbinding tussen onderwijs en onderzoek - in gevaar te komen'.

De situatie voor de studenten wordt ook steeds beroerder: 'grotere werkgroepen, grote hoorcolleges, studenten met burnouts, weinig tijd voor individuele begeleiding en daarbij behorende frustratie van zowel studenten als medewerkers.'

Debat
De universiteitstop waarschuwt verder dat er niet alleen oog moet zijn voor bèta- en technisch onderzoek. 'De uitdagingen van de toekomst zitten niet alleen in techniek, verlenging van het leven of kunstmatige intelligentie - hoe belangrijk ook - maar in de toepassing en effecten daarvan op de mens en de samenleving: ongelijkheid, sociale verhoudingen, rechtszekerheid, voedselzekerheid, ethiek, et cetera. We kunnen niet zonder de bijdrage van de economische, sociale, rechts- en geesteswetenschappen. De horizon moet verruimd worden.'

Woensdag is er een debat over wetenschapsbeleid in de Kamer. 'We menen dat het tijd is voor een ommekeer,' aldus de briefschrijvers.

Acties
In mei kondigden vakbonden al aan dat er mogelijk acties worden georganiseerd worden door universitair medewerkers als geen structurele investeringen worden gedaan in het wetenschappelijk onderwijs.

Tegelijk organiseerden Humanities Rally, New University! en de Amsterdamse studentenunie ASVA Night of Protest in Oudemanhuispoort. Een protestavond tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

"Met deze protestactie roepen we studenten en docenten van de UvA op de bezuinigingen en de aanval op de onderwijskwaliteit niet langer te accepteren. Genoeg is genoeg," zei destijds een woordvoerder van Humanities rally.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden