Top legt verkeer Randstad lam

DEN HAAG - Het verkeer in de Randstad zal dinsdag veel hinder ondervinden van de Afghanistantop in Den Haag. In verband met de Internationale Conferentie Afghanistan worden de linkerrijstroken van de rijkswegen A4 en A13 afgesloten. Hierdoor kunnen de ongeveer zeventig buitenlandse delegaties onder politiebegeleiding vanaf de luchthavens (Zestienhoven nabij Rotterdam en Schiphol) van en naar de conferentie worden gebracht.

Daardoor zullen er grote vertragingen optreden op de snelwegen tussen de grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Rijkswaterstaat en de politie hebben daarvoor al gewaarschuwd.

'Mijd de Randstad' in de ochtend- en de avondspits, was de boodschap, die ook op de matrixborden boven de wegen te lezen was. Gisteren is die boodschap iets afgezwakt. Nu wordt gewaarschuwd voor 'Ernstige verkeershinder'. ''Wij hebben nu meer informatie over de aanrijdroutes en tijden van de delegaties,'' aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De conferentie, waaraan 72 landen meedoen, is aanleiding voor één van de grootste beveiligingsoperaties ooit in Nederland gehouden. Het korps Haaglanden krijgt ondersteuning van 1500 agenten uit het hele land, naast de tweeduizend manschappen die het zelf levert.

Tweehonderd motorrijders zullen de zeventig delegaties van de luchthavens Schiphol en Rotterdam naar Den Haag begeleiden.

Het beveiligen van de delegaties komt in eerste instantie voor rekening van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De DKDB telt 311 persoonsbeveiligers, maar die kunnen niet allemaal worden ingezet, omdat ook politici als Geert Wilders beveiligd moeten blijven. Drie delegaties nemen hun eigen persoonsbeveiligers mee. Het gaat in elk geval om de Amerikaanse afvaardiging met minister Hillary Clinton. De andere twee zijn niet bekend.

Zowel rond het congresterrein als op de aanvoerroute geldt een noodverordening. Die bepaalt dat in beide gebieden auto's gecontroleerd mogen worden op de aanwezigheid van wapens of explosieven. Ook mogen er geen containers en vuilniszakken langs de weg worden gezet en moeten ramen en deuren aan de straatzijde gesloten blijven.

Iedereen die, buiten de delegaties om, op het congresterrein moet zijn, wordt gescreend, aldus Buitenlandse Zaken. Daarbij gaat het onder anderen om ruim zeshonderd journalisten en nog eens honderden technici, cateringmedewerkers en ander personeel. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden