Top G20 overschaduwd door oorlog in Syrië

Wereldleiders komen donderdag in Sint-Petersburg bijeen om te praten over de grote problemen van de wereldeconomie. De onderkoelde verhoudingen tussen gastheer Rusland en de Verenigde Staten dreigen de top van de G20 echter te overschaduwen.

Een Russische matroos op wacht bij de haven van St. Petersburg, het decor van de G20-top die donderdag en vrijdag wordt gehouden. Beeld getty
Een Russische matroos op wacht bij de haven van St. Petersburg, het decor van de G20-top die donderdag en vrijdag wordt gehouden.Beeld getty

De twee grootmachten zijn ernstig verdeeld over mogelijk militair ingrijpen in Syrië. De Russische president Vladimir Poetin maakte dinsdag nog eens duidelijk dat een Amerikaanse aanval zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad wat hem betreft onder de noemer 'agressie' zou vallen. Verder zei hij expliciet dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liegt over de invloed van terroristische groeperingen in Syrië.

Snowden
De relatie tussen de landen had eerder al een flinke knauw gekregen toen Rusland besloot klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen. Een onderonsje tussen Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama staat dan ook niet op de agenda. De Amerikaanse president zal in Sint-Petersburg wel onder vier ogen spreken met zijn collega's Xi Jinping uit China en François Hollande uit Frankrijk.

De G20 wordt gevormd door 19 belangrijke geïndustrialiseerde landen en de Europese Unie. Ze zullen donderdag en vrijdag op de top spreken over problemen als belastingontduiking, strengere regulering van financiële markten, het aanjagen van economische groei en het tegengaan van werkloosheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden