Festival

Top-dj's tussen de wolkenkrabbers van Sky City

Dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Op basis daarvan wordt een algemeen oordeel gevormd. Vandaag: Sky City, dat gisteren werd gehouden in het Arena Park

Jasper Piersma
null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk

Mensen
Dat deze eerste editie van dit festival in het Arenapark en de Heineken Music Hall niet is uitverkocht, is duidelijk te merken. Bij de eerdere optredens 's middags, voordat klapstukken Afrojack en Avicii aantreden, is het met totaal 12.000 bezoekers verdeeld over beide locaties, rustig op het veld. Pas als het buiten regent, merk je dat het binnen in de HMH wat drukker wordt. Doordat het festival tot op de dag zelf niet uitverkocht raakte, zijn er veel toeristen die na de Gay Pride ook hier nog even een kijkje komen nemen.

De meeste, overwegend jonge, bezoekers komen in elk geval vooral voor headliners Afrojack en Avicii, zo bleek ook al uit een poll op de Facebook van Sky City. Niet voor niets verkoopt de merchandisestand enkel shirts van de Zweedse dj.

Eten en drinken
Eten is op Sky City duidelijk vooral praktisch bedoeld. Wie tussen het dansen door een vette hap wil halen, kan genieten van een het standaard assortiment hamburgers, patat, Vietnamese loempia's of een stuk pizza. Enkel wat jonge meisjes halen - uiteraard om later op Instagram te plaatsen - een verse fruitsalade of een suikerspin.

Met een muntprijs van 2,70 euro is het stillen van de honger wel een dure aangelegendheid. Zo kost een patatje (1,5 muntje) met deze prijs al zo'n vier euro. Binnen in de HMH gaat voor één muntje (!) een zakje chips wel heel duur over de toonbank. De beste optie lijkt een opvallend vol bord nasi (4 munten) waarna je hopelijk de rest van de avond met een gevulde maag verder kan gaan.

Aankleding
Geen intiem bos, plas of strand: Sky City bevindt zich midden tussen de grote gebouwen op de Arenaboulevard. Arenapark mag dan wel een park heten, maar behalve een afgetrapt grasveld - de schuldige is het Tik Tak Festival dat daar vorig weekend plaatsvond - is er weinig natuur te bekennen. De organisatie heeft bovendien geen moeite genomen meer sfeer in de stenen omgeving te brengen.

Het terrein wordt enkel afgescheiden door een ijzeren hek met wit doek, waardoor 's avonds een paar mensen buiten het veld op prullenbakken klimmen om zo een glimp op te vangen van één van de top-dj's. De focus ligt dan ook vooral op het immense podium. De vele ledschermen rond het podium illustreren wolkenkrabbers die het stedelijke karakter van het festival eer aan doen en prachtig samenvallen met de omgeving. De digitale gebouwen bewegen op en neer en veranderen zo nu en dan van kleur. De oplettende kijker ontdekt zelfs een Spiderman die af en toe over de gebouwen klimt.

Muziek
De focus voor Sky City ligt voor organisator Mojo duidelijk op de line-up. Die bevat een scala aan internationale top dj's. En eerlijk is eerlijk: een festival met de allergrootste namen in de dance hadden we nog niet. Avicii stond onlangs nog tweemaal in een uitverkochte Ziggo Dome en Afrojack gaat na een succesvolle ADE-show in de HMH het dit jaar daar ook proberen.

Om één van beide acts te zien, betaal je echter al snel ruim 40 euro. Sky City biedt voor 55 euro allebei. En hoewel Avicii gezien kan worden als de echte headliner, hoeven de voorgaande acts zich echt niet in te houden. Ook zij krijgen met eigen visuals de volle beschikking over de indrukwekkende ledschermen en mogen zoveel losgaan met vuurwerk als confetti als ze willen. Zo doet de Nederlandse Afrojack qua show en hits totaal niet onder voor zijn Zweedse collega.

Algemeen oordeel
Muzikaal zit het festival dan ook prima in elkaar. De Sky City-bezoeker vermaakt zich uitstekend met de vele hits die de dj's ten gehore brengen. Wat nu vooral van belang lijkt voor de organisator is meer mensen te trekken. Wanneer volgend jaar dezelfde sterke line-up geëvenaard kan worden, lijkt er voor Sky City niets in de weg te staan om één van de grootste EDM-festivals van Nederland te worden. En dat gewoon in Amsterdam.

null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk
Afrojack tijdens zijn optreden op Sky City Beeld Bart Heemskerk
Afrojack tijdens zijn optreden op Sky CityBeeld Bart Heemskerk
null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk
null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk
null Beeld Bart Heemskerk
Beeld Bart Heemskerk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden