'Top bedrijfsleven optimistischer over economie'

De top van het internationale bedrijfsleven is aanzienlijk optimistischer geworden over de wereldeconomie. Ook het vertrouwen in de omzetontwikkeling van de eigen onderneming steeg, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van accountants- en adviesfirma PwC onder bestuursvoorzitters (ceo's) in 68 landen.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de 1344 ondervraagde ceo's, onder wie 17 van internationaal opererende Nederlandse bedrijven, vertrouwt 44 procent erop dat de wereldeconomie de komende 12 maanden aantrekt. Dat percentage lag een jaar geleden nog op 18. Daarnaast rekent 39 procent erop dat de omzet van zijn bedrijf in die periode toeneemt, tegen 36 procent een jaar eerder.

Uit het onderzoek blijkt verder dat economisch herstel in de Verenigde Staten, China en Duitsland als cruciaal wordt gezien om wereldwijd groei te realiseren. Duitsland heeft in dit rijtje de plek overgenomen van Brazilië. Een jaar geleden werd de Braziliaanse economie nog zeer belangrijk gevonden voor groei van de wereldeconomie.

Het is de 17de keer dat PwC bij de ceo's te rade is gegaan. Hoe het begin 2008 was gesteld met het vertrouwen van de bestuursvoorzitter in de wereldeconomie, is onbekend. Dat wordt pas vanaf 2012 gepeild.

In de loop van 2008 stortte de economie zich mondiaal in een crisis. Aan het begin van dat jaar rekende nog 50 procent van de ondervraagden op omzetgroei in de komende 12 maanden. Begin 2009, toen duidelijk was dat de crisis nog lang zou voortduren, was er van het optimisme van ondernemers op dit punt weinig over: nog maar 21 procent dacht dat het wel snor zat met de omzetgroei.

Het PwC-onderzoek wordt dinsdagavond gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden