Top 600 criminele jongeren meer toegespitst op drugshandel

De overlast van de drugshandel op Amsterdamse wijken is te groot. De Top 600 die jonge, gewelddadige criminelen moet afremmen, wordt daarom waarschijnlijk meer toegespitst op plegers van drugscriminaliteit en excessief geweld.

Paul Vugts
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi overleed. Beeld anp
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi overleed.Beeld anp

De 'driehoek' van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Jan Pronker laat momenteel onderzoeken of de criteria waaronder criminelen in de Top 600 komen, zo kunnen worden aangepast dat meer drugscriminelen vallen onder die aanpak waarin meer dan veertig instanties samenwerken om de jonge criminelen uit de criminaliteit te halen.

Dat is maandag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse persgesprek van de driehoek.

In het kader van het onderzoek laat de overheid tientallen criminelen die zich recentelijk met drugshandel of wapens hebben beziggehouden, niet uitstromen.

Als blijkt dat het werkt ze langer in de Top 600 te houden, wordt de opzet aangepast. De grote lijnen van de inmiddels gevierde aanpak van criminelen die in de fout bleven gaan, blijven overigens gehandhaafd.

In januari zaten 469 veelal jonge criminelen in de Top 600 (onder wie slechts twee vrouwen).

Opvallend is het aantal criminelen uit Amsterdam-Oost: maar liefst 109. Op de tweede en derde plaats komen Nieuw-West (61) en Zuidoost (56). In de Top 400 waarmee de overheid wil voorkomen dat jongeren afglijden, zaten in januari 301 jongeren (van wie 17 meisjes).

Drugshandel beknotten
Samen met de andere G4-gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht spreekt Amsterdam met de regering over op te werpen barrières om de drugshandel te beknotten. Nederland, en vooral ook Amsterdam, blijft nog steeds een cruciaal draaipunt in de internationale drugshandel.

Dat komt vooral door de uitstekende infrastructuur en de grote aantrekkingskracht van de stad op drugscriminelen. Op Amsterdamse jongeren uit zwakke wijken en sociale milieus heeft het snelle drugsgeld een enorme aantrekkingskracht. Conflicten worden met grof geweld op straat beslecht, waardoor ook onschuldigen slachtoffer worden.

De enorme geldstromen 'ondermijnen' volgens de driehoek ook in toenemende mate verschillende economische sectoren in de stad. Criminelen investeren volop in vastgoed en (horeca)bedrijven.

Overigens blijft het aantal geregistreerde misdrijven in de stad afnemen, van 103.000 in 2015 tot 88.332 vorig jaar. Het aantal woninginbraken nam af (met 20 procent tot 4192), net zoals zakkenrollen (21 procent minder tot 5412) en geweldsmisdrijven (5 procent minder tot 7383).

Het aantal straatroven (met 5 procent tot 1296) en overvallen met (17 procent tot 238) nam na een daling weer toe. Steeds vaker zijn maaltijdbezorgers slachtoffer, omdat zij vaak wel contant geld bij zich hebben en in winkels minder cash is te halen.

Meer 'geplukt'
Burgemeester, hoofdofficier en politiechef melden met enige trots dat in Amsterdam vorig jaar 7,8 miljoen euro van criminelen is afgepakt en dat in de afgelopen zes jaar 16,5 miljoen meer is 'geplukt' dan de opdracht was.

De recente toename van plofkraken (12 sinds oktober) is reden geweest een speciaal politieteam te formeren van explosievenspecialisten, rechercheurs en wijkagenten die tegen het gevaarlijke fenomeen strijden. Bij een plofkraak blazen daders een geldautomaat op.

469
Er zaten in januari 469 veelal jonge criminelen in de Top 600. Van hen kwamen er 109 uit Amsterdam-Oost.

88.332
Het aantal geregistreerde misdrijven is van 103.000 in 2015 gedaald naar 88.332
vorig jaar.

7383
Het aantal geweldsmisdrijven was vorig jaar 7383, 5 procent minder dan in 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden