Top 5 nieuwe hotspots van juli

In het Amsterdamse straatbeeld verschijnen elke dag weer nieuwe parels. In de rubriek Net Open worden ze door de Paroolredactie besproken. Dit zijn de leukste van de maand juli.

Cocktailspeciaalzaak Dorstlust moet een einde maken aan de vrijdagmiddagfietstocht van slijter naar supermarkt en weer terugBeeld Jean-Pierre Jans

Sweet Bob, Brouwersgracht 113
Brigadeiro's zijn Braziliaanse hapjes van cacao, roomboter en gecondenseerde melk, en sinds deze maand verkrijgbaar in Amsterdam.
In zijn eigen laboratorium creëert Braziliaanse chef Poletto allerlei smaken (prijzen variërend van €1 tot €2). Zo ben je er aan het juiste adres als je van aardbeien, baileys of pistache houdt. De variant met stroopwafel valt vooral in de smaak. "Iemand reageerde na het proeven verbaasd: dit is gewoon een stroopwafel 2.0," zegt Poletto.

In zijn eigen laboratorium creëert chef Poletto alle smakenBeeld Charlotte Odijk

Yokiyo, Insulindeweg 1
Groene leren stoelen, heldere pasteltinten en in elke hoek wat planten: de nieuwe Yokiyo aan de Insulindeweg ziet eruit als een restaurant in Azië.
Op de kaart staan kleine hapjes als gekruide inktvis, Koreaans gefrituurde kip en gekaramelliseerde schelpdieren (€6 tot €9).
In de oude Yokiyo konden de eigenaars hun creativiteit niet helemaal kwijt, daarom is de kaart nu wat uitgebreider. In het industriële pand kun je terecht voor een ontbijt, lunch, diner of drankje aan de bar.

Bekijk meer: Foodtube maakte een video over Yokiko.

De nieuwe Yokiyo zit in een prettig industrieel pandBeeld Eva Plevier

Baut & Dreesmann, Rokin 164
Op de derde etage van het voormalige V&D-pand, waar de heren­kleding werd verkocht, zit nu pop-up­­restaurant Baut & Dreesmann.
De eer blijft aan het warenhuis, dat in ­december 2015 failliet werd verklaard: paskamers zijn plaskamers geworden en de oude roltrappen achter in de zaal zijn zichtbaar.
De kaart blijft grotendeels hetzelfde als bij de 'oude' Baut: klassiekers als steak tartaar (vanaf €11,50) en tournedos rossini (€18) blijven publieksfavorieten.

Bekijk meer: Foodtube maakte een video over Baut & Dreesmann.

Vroeger bedekten platen en kledingrekken de ramen, nu een ruime zaak met strak meubilairBeeld Charlotte Odijk


Donnies
, Gerard Douplein 10
"We komen een beetje uit het verdomhoekje," zegt Daan Wolff (31) over Donnies, de dönerzaak die hij met zijn broer Martijn (32) heeft opgericht. Volgens het duo staat een broodje döner in Amsterdam ten onrechte nog vooral bekend als katervoedsel.
Er hangt een frisse sfeer in Donnies. Felle neonlampen in de hoek zijn een knipoog naar het ordinaire imago van döner.
Op het menu staat natuurlijk de classic döner (€6,50), wat Martijn betreft een aanrader. "Hoewel de smokey ­ratatouille, Daans favoriet, op een goede tweede plek komt."

Het interieur van Donnies is strak gehouden, met een knipoog naar het ordinaire imago van dönerBeeld Charlotte Odijk


Dorstlust
, Pretoriusstraat 1,
Eén adres voor al je cocktails en mix-drankjes: Dorstlust moet een einde maken aan de vrijdagmiddagfietstocht van slijter naar supermarkt om alle ingrediënten voor je cocktails bij elkaar te sprokkelen. Hier vind je alles voor een gin-tonic, maar ook bijzondere cocktails kun je maken met de ingrediënten van Dorstlust. Zo worden er frisdranken met mysterieuze smaken verkocht, zoals die van Wostok: Tannenwald (dennennaaldenolie, taigawortel en kardemom, 1,50 euro) of peer-rozemarijn (1,75 euro).

Één adres voor al je cocktails en mix-drankjes: Dorstlust.Beeld Jean-Pierre Jans

Klik hier voor meer nieuwe hotspots in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden