Top 5 nieuwe hotspots van juli
In het Amsterdamse straatbeeld verschijnen elke dag weer nieuwe parels. In de rubriek Net Open worden ze door de Paroolredactie besproken. Dit zijn de leukste van de maand juli.
Sweet Bob, Brouwersgracht 113
Brigadeiro's zijn Braziliaanse hapjes van cacao, roomboter en gecondenseerde melk, en sinds deze maand verkrijgbaar in Amsterdam.
In zijn eigen laboratorium creëert Braziliaanse chef Poletto allerlei smaken (prijzen variërend van €1 tot €2). Zo ben je er aan het juiste adres als je van aardbeien, baileys of pistache houdt. De variant met stroopwafel valt vooral in de smaak. "Iemand reageerde na het proeven verbaasd: dit is gewoon een stroopwafel 2.0," zegt Poletto.
Yokiyo, Insulindeweg 1
Groene leren stoelen, heldere pasteltinten en in elke hoek wat planten: de nieuwe Yokiyo aan de Insulindeweg ziet eruit als een restaurant in Azië.
Op de kaart staan kleine hapjes als gekruide inktvis, Koreaans gefrituurde kip en gekaramelliseerde schelpdieren (€6 tot €9).
In de oude Yokiyo konden de eigenaars hun creativiteit niet helemaal kwijt, daarom is de kaart nu wat uitgebreider. In het industriële pand kun je terecht voor een ontbijt, lunch, diner of drankje aan de bar.
Bekijk meer: Foodtube maakte een video over Yokiko.
Baut & Dreesmann, Rokin 164
Op de derde etage van het voormalige V&D-pand, waar de herenkleding werd verkocht, zit nu pop-uprestaurant Baut & Dreesmann.
De eer blijft aan het warenhuis, dat in december 2015 failliet werd verklaard: paskamers zijn plaskamers geworden en de oude roltrappen achter in de zaal zijn zichtbaar.
De kaart blijft grotendeels hetzelfde als bij de 'oude' Baut: klassiekers als steak tartaar (vanaf €11,50) en tournedos rossini (€18) blijven publieksfavorieten.
Bekijk meer: Foodtube maakte een video over Baut & Dreesmann.
Donnies, Gerard Douplein 10
"We komen een beetje uit het verdomhoekje," zegt Daan Wolff (31) over Donnies, de dönerzaak die hij met zijn broer Martijn (32) heeft opgericht. Volgens het duo staat een broodje döner in Amsterdam ten onrechte nog vooral bekend als katervoedsel.
Er hangt een frisse sfeer in Donnies. Felle neonlampen in de hoek zijn een knipoog naar het ordinaire imago van döner.
Op het menu staat natuurlijk de classic döner (€6,50), wat Martijn betreft een aanrader. "Hoewel de smokey ratatouille, Daans favoriet, op een goede tweede plek komt."
Dorstlust, Pretoriusstraat 1,
Eén adres voor al je cocktails en mix-drankjes: Dorstlust moet een einde maken aan de vrijdagmiddagfietstocht van slijter naar supermarkt om alle ingrediënten voor je cocktails bij elkaar te sprokkelen. Hier vind je alles voor een gin-tonic, maar ook bijzondere cocktails kun je maken met de ingrediënten van Dorstlust. Zo worden er frisdranken met mysterieuze smaken verkocht, zoals die van Wostok: Tannenwald (dennennaaldenolie, taigawortel en kardemom, 1,50 euro) of peer-rozemarijn (1,75 euro).
Klik hier voor meer nieuwe hotspots in de stad.