Toonk uit bestuur Oud-West

AMSTERDAM - Stadsdeelbestuurder Werner Toonk (VVD, Oud-West) is vandaag afgetreden vanwege het verzet in de deelraad tegen het openblijven van winkels op zondag.

Doorgaans zijn tientallen winkels in het stadsdeel op zondag open. Dat is verboden, maar Oud-West gedoogt dit. Het kabinet gaat echter strenger op het verbod toezien en staat ontheffing ervan alleen nog toe als wordt aangetoond dat de zondagsrust er niet onder lijdt.

Toonk meent dit te hebben gedaan in een stuk waarover de deelraad vanavond spreekt. Maar een linkse meerderheid van PvdA, GroenLinks en SP is niet overtuigd. Twee weken geleden heeft Toonk binnenskamers gewaarschuwd dat hij zou aftreden als ze voet bij stuk zouden houden. In een toelichting zegt hij dat 'de discussie over mij als persoon gaat'. ''Dat zit de inhoud in de weg en daarom treed ik nu af.''

Volgens ingewijden wekt Toonk al langer de irritatie van de deelraad. ''Hij lijkt de deelraad niet serieus te nemen,'' aldus een betrokkene. De druppel zou Toonks oproep aan ondernemers en inwoners van Oud-West zijn geweest om zich vanavond in de deelraadsvergadering uit te spreken voor de zondagopenstelling. Een groot aantal fracties zou van plan zijn geweest daarom een motie van wantrouwen tegen Toonk te steunen. Zijn aftreden maakt zo'n motie overbodig.

Toonk zegt te beseffen dat zijn optreden 'irritaties oproept'. ''Ik heb op dit onderwerp alles uit de kast gehaald om mijn gelijk te halen en heb de grenzen opgezocht. Maar volgens een enquête steunen de bewoners mij, net als het centrale stadsbestuur van PvdA en GroenLinks. Diezelfde partijen trekken zich daar in de deelraad niets van aan.''

Voor de VVD-fractie is het sluiten van de winkels op zondag geen reden uit de coalitie in Oud-West te stappen. Fractievoorzitter Ineke Verrips volgt Toonk op. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden