Toonk: geen apk, geen parkeerplaats

AMSTERDAM - Stadsdeelbestuurder Werner Toonk van Oud-West wil automobilisten die hun voertuig niet tijdig een apk-keuring laten ondergaan, hun parkeervergunning afnemen. Toonk wil dat het centrale stadsbestuur de parkeerverordening aanpast, zodat parkeervergunningen van automobilisten zonder apk kunnen worden ingetrokken. Als dat gebeurt, kan de maatregel ook in andere stadsdelen worden ingevoerd.

Uit gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer zou blijken dat in Oud-West 259 auto's geparkeerd staan die niet op tijd hun verplichte periodieke keuring hebben ondergaan.

''Sommige mensen laten die parkeervergunning kennelijk gewoon doorlopen, zodat ze niet opnieuw op een wachtlijst hoeven, terwijl ze hun auto niet gebruiken,'' zegt Toonk. ''Je kunt je afvragen of een parkeervergunning hiervoor bedoeld is.''
Toonk wil autobezitters twee maanden de tijd geven om hun apk alsnog te vernieuwen. Daarna wil hij de parkeervergunning intrekken.

In Oud-West zouden 'tientallen' auto's een apk-keuring hebben die meer dan twee maanden verlopen is. In Oud-West staan ongeveer achtduizend vergunninghouders geparkeerd. Het gaat dus niet om een groot percentage. ''Maar als je een kwartier moet zoeken naar je plekje 's avonds, zijn die tientallen auto's er tientallen te veel,'' aldus Toonk.

Volgens een woordvoerder van het college van b. en w. zal Toonks voorstel na het zomerreces worden behandeld. Als het college akkoord gaat, zullen in de hele stad honderden parkeervergunningen worden ingetrokken.

Personenauto's van drie jaar en ouder moeten jaarlijks een veiligheids- en milieukeuring ondergaan, de apk (algemene periodieke keuring). Wagens die niet op tijd zijn gekeurd, mogen niet meer van de openbare weg gebruikmaken. De registratie is automatisch, dus de bezitter van een niet tijdig gekeurde auto kan beboet worden zonder dat hij zijn voertuig gebruikt. Sinds dit jaar gebeurt dat na verloop van tijd zelfs standaard, zegt de Rijksdienst voor het Wegverkeer. (HET PAROOL)

APK noodzakelijk voor een parkeervergunning. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden